Uskoro prebacivanje iz Gvantanama

Trojica zatvorenika iz Gvantanama, među kojima i Saber Lahmar uhapšen 2001. u BiH, treba uskoro da budu prebačeni u druge zemlje, tvrde izvori bliski slučaju.

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2009.

09:07

Default images

Alžirski državljanin Lahmar (39), koga je američki savezni sudija u novembru 2008. oslobodio odgovornosti posle sedam i po godina provedenih u Gvantanamu, treba da krene za Bosnu, gde je živeo pre toga, navode izvori.

On je uhapšen u jesen 2001. pod sumnjom da je planirao napad na američku ambasadu u Sarajevu sa još pet Alžiraca među kojima je bio i Lahdar Bumedijen, koji je takođe oslobođen i nedavno je stigao u Francusku.

Lahmar je živeo u Bosni, gde se oženio bosanskom državljankom.

Jedan od njegovih advokata je, međutim, rekao agenciji Frans pres da on ne želi da bude vraćen u Bosnu, gde su mu rekli da "situacija nije dobra".

Identitet druge dvojice zatvorenika koji treba da budu prebačeni kao ni njihova destinacija nisu navedeni.

Među zatvorenicima zatvora u američkoj bazi na Kubi koji čekaju da im se nađe mesto na koje će biti prebačeni je i mladić čadske i saudijske nacionalnosti koga je sud oslobodio pre više meseci i koji od tada živi u manje strogom delu zatvora.

Sedamnaest Kineza - Ujgura koji su pre više godina oslobođeni odgovornosti odbija da se vrati u Kinu gde kažu da će biti proganjani i takođe čekaju u Gvantanamu da ih neka treća zemlja prihvati, što se još nije dogodilo.

Kanada je odbila da ih primi, a Nemačka i Australija, koje su zvaničnici SAD zvali, mogle bi da prihvate nekoliko njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: