Kina smanjuje emisiju CO2

Kina je prošle godine odustala od realizacije energetskih projekata ukupne vrednosti 69 milijardi dolara, kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida (CO2).

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

12:51

Default images

Kina je najveći svetski proizvođač gasova sa efektom staklene bašte. Visoki funkcioner kineskog Ministarstva zaštite životne sredine Džang Liđun je, na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u gradu Tjenđinu, rekao da je vlada u Pekingu 2008. odustala od 156 industrijskih projekata koji bi postali veliki zagađivači životne sredine.

Kineske vlasti naglašavaju da će radije povećati energetsku efikasnost i upotrebu obnovljivih izvora energije nego da prihvate ograničenja emisije ugljen-dioksida, jer bi to moglo da ograniči ekonomski razvoj zemlje, navodi američka agencija, podsećajući da će se o uvođenju ograničenja, kao sastavnom delu novog globalnog sporazuma o klimatskim promenama, pregovarati na samitu Ujedinjenih nacija u decembru u Kopenhagenu.

Zemlje u razvoju koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će doprineti ukupnom povećanju emisije ugljen-dioksida do 2030. sa čak 97 odsto, izjavio je danas na Azijskoj konferenciji o nafti i gasu u Kuala Lumpuru izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku Nobuo Tanaka.

Kina je 2006. postala najveći svetski emiter štetnih gasova nastalih sagorevanjem nafte i uglja, ispred SAD, Rusije, Indije i Japana, pokazuju podaci američkog Ministarstva energetike.

Ta, treća po veličini privreda u svetu, koja 80 odsto električne energije proizvodi pomoću uglja, ima za cilj da smanji emisiju ugljen-dioksida do 2010. za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2005.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: