Reakcija: Drugi kraj batine

Emisija “Drugi kraj batine“, u serijalu "Reakcija“, istražuje propuste države i crkve koji su doveli do zlostavljanja štićenika u centru Crna Reka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

11:04

Default images

Emisija “Reakcija“ istražuje i koliki su bili prihodi pomenutog centra. Da li je Crna Reka registrovana i za koju namenu? Jesu li se zaposleni u njemu bavili nadrilekarstvom i nadriapotekarstvom?

Oboleli od narkomanske zavisnosti spadaju u grupu ljudi sa posebnim potrebama, grupu onih kojima je pomoć porodice i nadležnih institucija u procesu izlečenja neophodna.

Bez te pomoći, narkomani i njihove porodice bivaju prepušteni sami sebi. Neki od zavisnika bili su ubeđeni da će spas uspeti da pronađu u duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka kod Tutina.

Umesto da im neophodna pomoć bude pružena, pojedini štićenici bili su podvrgnuti brutalnoj fizičkoj torturi.

“Oni kažu za te snimke, to je od pre tri godine ti snimci i šta ja znam. Nije istina, batinanja ima, i dva puta dnevno je nekad bilo, za to vreme što sam bio. Ja sam video svojim očima nekih 40-50 batina baš dobrih. Momak nije zategao krevet, dva puta je padao u nesvest koliko su ga tukli“, svedoči jedan bivši štićenik centra u Crnoj Reci.

“Slušao sam i od nekih koji su tamo boravili, a koji su taj centar upravo zbog toga napustili, ali - budući da su u pitanju narkomani, ili bivši narkomani - imao sam utisak ili da preteruju, ili da ne govore istinu. Međutim, zaista je šokantno delovalo sve to, kad se videlo na televizijskim ekranima“, kaže episkop jegarski, vladika Porfirije.

Pored nehumanog postupanja prema štićenicima, pod lupom istrage i javnosti je i finansijsko poslovanje tog centra.

U tri kampa koja potpadaju pod centar Crna Reka boravi oko 200 bivših narkomana koji na mesečnom nivou plaćaju između 150 i 400 evra.

Ukoliko štićenici centru mesečno uplaćuju u proseku 250 evra, to znači da je prihod tog centra od naplate boravka i lečenja oko 50 000 evra za mesec dana.

“Ostaje nam još jedan segment, to je da se proveri finansijsko poslovanje centra Crna Reka. Kad budemo prikupili svu relevantnu dokumentaciju, zaokružićemo priču. Pre toga da idemo sa bilo kakvim saopštenjima, prejudicirali bismo ishod. Samo mogu da kažem da će biti izvršena kontrola poslovanja centra Crna Reka“, kaže načelnik Policijske uprave u Novom Pazaru Dragan Terzić.

“Crkva mora da spreči da joj se sveštenici šetaju u džipovima i sa telohraniteljima i da Sinod proziva episkopa što ima stanove. To je neozbiljno, a svaka crkva želi da se postavi kao autoritet, kao izvorište vrednosti. Sad, oni mogu da pričaju i da daju poslanice i lepe stvari, ali ako vi vidite da to na licu mesta ne radi, onda ćete da odete u sektu“, ocenjuje nastavnik psihologije kriminala Kriminalističko-policijske akademije Dag Kolarević.

Pošto istraga o događajima u Crnoj Reci bude okončana, trebalo bi da usledi sudski postupak. Nakon njega ćemo saznati ima li ih i ko su odgovorni za nasilničko ponašanje, krivična dela zlostavljanja i mučenja, eventualne propuste u finansijskom poslovanju i za nadrilekarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: