Počinje punjenje Banatskog Dvora

Generalni direkor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović kaže da će do kraja juna biti formirano zajedničko preduzeće sa “Gaspromom“ za skladište gasa Banatski Dvor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

14:41

Default images

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanak sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom, rekao da bi od 1. jula trebalo da počne utiskivanje gasa u skladište Banatski Dvor, o čemu je postignut dogovor sa “Gaspromom“.

Bajatović je precizirao da je preostalo da se postigne saglasnost “Srbijagasa“ i Rusa o količini gasa koja postoji u Banatskom Dvoru, nakon čega će početi punjenje skladišta sa milion metara kubnih gasa dnevno.

Kako je precizirao, gas će biti po atestu “Gasproma“.

Bajatović je ocenio da postoji mogućnost krize u isporukama gasa preko Ukrajine zbog praznih ukrajinskih skladišta gasa i političke nestabilnost u toj zemlji, zbog čega je bitno to što će Banatski Dvor biti osposobljen da proizvodi dnevno pet miliona kubnih metara gasa.

On je rekao da se sa Mađarskom pregovara o zakupu prostora u skladištima gasa, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje Srbije i u slučaju krize.

Prema rečima Bajatovića, još se ne zna da li će posle 1. jula pojeftiniti gas u Srbiji.

On je kazao da je u budžetu Srbije obezbeđena garancija za kredit od 170 miliona evra za “Srbijagas“, od kojih bi 120 miliona evra bilo korišćeno za naknadu gubitka zbog nerelnle cene gasa, a 50 miliona evra za tekuću likvodnost.

Kako je najavio, sledeće nedelje će biti održan novi sastanak o povećanju vlasničkog udela “Srbijagasa“ u “Jugorosgasu“, zajedničkom preduzeću sa “Gaspromom“.

On nije želeo da iznese detalje o tom poslu.

Generalni direktor "Srbijagasa" je kazao da će ove nedelje biti formiran tehnički tim za izradu konačne verzije studije izvodljivosti za realizaciju "Južnog toka".

"Formiranje zajedničkog preduzeća je u toku i uskoro će biti završeno", rekao je Bajatović.

Konuzin o ruskim investicijama u Srbiju

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da je predsednik Srbije Boris Tadić u pismu ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu zatražio finansijsku pomoć za Srbiju radi stabilizacije budžeta, finansiranja izgradnje beogradskog metroa i drugih značajnih infrastrukturnih objekata.
Prema njegovim rečima, radi se o kreditnoj podršci od 200 miliona evra za budžet Srbije i po 400 miliona evra infrastrukturne projekte i izgradnju metroa u Beogradu.

"Saradnja Srbije i Rusije je dobra i postoje potencijali za povećanje te saradnje, naročito u oblati energetike", rekao je Konuzin i podsetio da će 10. juna stupiti na snagu bezvizni režim putovanja za građane Srbije.

Konuzin je naveo i da Rusija planira da nastavi ulaganja u Srbiju.

Tokom razgovora sa ambasadorom Rusije bilo je reči i o formiranju zajedničke banke, rekao je Bajatović i dodao da bi veoma dobro došlo da u Srbiju dođe treća ruska banka po veličini "Gasprom banka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: