Sarkozi podržao nezavisnost Kosova

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je u razgovoru s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem ponovio da Francuska podržava nezavisnost Kosova i njegov ulazak u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

14:49

Default images

"Šef države je ponovio premijeru Tačiju da je nezavisnost Kosova nepovratna", saopštila je Jelisejska palata nakon susreta Sarkozija i kosovskog premijera. Sarkozi je, kako se dodaje, ponovio i da opredeljenje Kosova kao i celog Balkana treba da bude članstvo u Evropskoj uniji.

"Francuska podržava tu perspektivu i Francuska će pomoći Kosovu na pridruživanju EU", kaže se dalje u saopštenju.

"Kao što je ohrabrio predsednika Tadića da to učini, predsednik je ohrabrio premijera i kosovske vlasti da pronađu modus vivendi sa Srbima. Potrebno je da te dve zemlje zajedno pronađu način za rad u cilju postepenog prevazilaženja problema iz prošlosti", ističe se u saopštenju Jelisejske palate.

Sarkozi i Tači su se takođe dogovorili da uvećaju napore kako bi francuska preduzeća ulagala na Kosovu.

Tači je u prvoj poseti Francuskoj od proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru 2008, podseća agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: