Malovićeva: Čekamo obrazloženje

Ministarka pravde Snežana Malović očekuje da Italija u najskorijem roku dostavi obrazloženje zbog čega je Vladimir Jovanović pušten iz ekstradicionog pritvora.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.06.2009.

14:53

Default images

"Ministarstvo pravde Srbije je zatražilo, ali još nije dobilo obrazloženje od italijanskog suda zbog čega je Jovanović pušten iz ekstradicionog pritvora", kazala je Malovićeva. Ministarka je istakla da i dalje ostaje na snazi Interpolova poternica koju je Srbija raspisala za Jovanovićem.

Državni sekretar ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen je izjavio Tanjugu da su jutros od Interpola dobili zvanično objašnjenje da su italijanski nadležni organi 3. juna pustili Jovanovića iz pritvora.

Homen je kazao da su obavešteni i da će im odluka italijanskog suda biti naknadno dostavljena, tako da mu za sada nisu poznati razlozi zbog kojih je Jovanović pušten iz ekstradicionog pritvora.

"Ono što je ključno je da dobijemo obrazloženje italijanskog suda", rekao je Homen.

On je kazao da Ministarstvo pravde Srbije sarađuje sa Ministarstvom pravde Italije, da je italijanski sud kao i u Srbiji nezavisan, tako da, dok ne dobiju obrazloženje, ne može da komentariše razloge ukidanja pritvora Jovanoviću.

"Ministarstvo pravde Srbije i dalje insistira na njegovom (Jovanovićevom) hapšenju i izručenju", kazao je Homen i ponovio da Interpolova poternica za Jovanovićem i dalje ostaje na snazi.

Zahtev za ekstradiciju je podnet u oktobru prošle godine, kada je Ministarstvo pravde Srbije na osnovu sudske dokumentacije zatražilo njegovo izručenje radi okončanja postupka u Drugom opštinskom sudu zbog krivičnog dela iznude, kao i zbog postupka u Četvrtom opštinskom sudu zbog falsifikovanja isprave i izdržavanja kazne od šest meseci.

Na osnovu obaveštenja suda dopisom od maja Ministarstvo je obavestilo nadležne organe u Italiji da je Jovanović pravosnažno osuđen u Drugom opštinskom sudu na kaznu zatvora od dve godine, zbog koje je i zatraženo njegovo izručenje, dok je kazna od šest meseci zatvora u međuvremenu zastarela.

Jovanović je 9. septembra prošle godine uhapšen u Italiji po poternici srpskog Interpola koja je za njim bila raspisana zbog bekstva od odsluženja dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog iznude.

On je pravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od vlasnika taksija "Maksis" Nenada Mikića.

Jovanović je prošle godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, ali je ubrzo pušten na slobodu pošto je utvđeno da ima bosansko državljanstvo i da BiH ne može da ga izruči srpskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: