NUNS: "Pravda" poziva na linč

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je kritikovalo dnevni list "Pravda" zbog govora mržnje i poziva na linč ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.06.2009.

14:46

Default images

U tekstu pod naslovom "Dinkić je zlo, on je glavna meta", list je danas objavio navodnu izjavu advokata Bože Prelevića, u kojoj on ministra ekonomije naziva najneomiljenijim i najozloglašenijim političarem u Srbiji, saopštio je NUNS.

"Takva reputacija glavni je krivac što je Dinkić meta broj jedan i on ima najviše razloga da strepi za svoj život... Uveren sam da je Dinkić zbog svojih odluka davno legao u grob", navodno je rekao Prelević u razgovoru za "Pravdu".

NUNS je te kvalifikacije ocenio kao klasičan govor mržnje i poziv na linč.

Advokat Božo Prelević uputio je danas Ispravku uredniku "Pravde", koju je prosledio i NUNS-u, a u kojoj osporava brojne konstatacije o Dinkiću, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Izvršnog veća Vojvodine Bojanu Pajtiću i lideru Liberalnodemokratske partije Čedomiru Jovanoviću.

"Nikada nisam procenjivao ko je najomiljeniji i najozloglašeniji političar ili ko ima najviše razloga da strepi, a posebno ko je legao u grob, što je u vašem tekstu meni stavljeno u usta", naveo je Prelević u demantiju upućenom "Pravdi".

Uz ocenu da je list "Pravda" prekršio Zakon o javnom informisanju i Kodeks novinara Srbije, NUNS je podsetio na zakonsku obavezu novinara i urednika javnog glasila "da tuđe informacije, ideje i mišljenja prenesu i objave verodostojno".

Nažalost, pojedini mediji često zloupotrebljavaju slobodu informisanja kršeći najelementarnije zakonske, profesionalne i etičke norme, konstatovao je NUNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: