Analitičari očekuju teške pregovore

Posle izbora u Zemunu, Kosjeriću i Voždovcu analitičari procenjuju da predstoje teški i neizvesni pregovori za formiranje lokalne vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

12:01

Default images

Analitičari procenjuju da je sasvim očekivano što su lokalni izbori bili manje atraktivni za birače, jer ovog puta nisu bili održani uporedo sa parlamentarnim. Ipak, to da je na izbore izašla samo trećina birača u opštinama ukazuje i da postoji ozbiljna kriza poverenja u političke institucije.

Izbori su pokazali da bi Srpska napredna stranka mogla postati stranka koja će imati ključnu ulogu u okupljanju narodnjačkih partija, kažu Zoran Stojiljković i Milan Nikolić.

Da li se rezultati izbora u dve lokalne opštine Zemunu i Voždovcu mogu tretirati kao trenutni odnos snage političkih stranaka stvar je političkog marketinga kako će stranke to iskoristiti.

Ipak, pobeda nove partije na političkoj sceni Srpske napredne stranke ukazuje da su se oni pozicionirali na političkoj sceni kao jedna od najjčih stranaka koja bi mogla biti centar novog okupljanja opozicinog političkog bloka.

"Ono što je trebalo da posluži kao interpretacija ovih izbora jeste činjenica da se pokazuje da su naprednjaci u odnosu 80 prema 20 uzeli neko biračko telo nekada zajedničke SRS”, podseća Stoiljković.

“To ima dvostruku vrstu utiska i uticaja na političku scenu što je najvažnije - s jedne strane, očito je da je svaki radikalni aranžman ili angažman, poslanika radikala na gradskom ili republičkom nivou u velikoj meri nekredibilan i videćemo kako će se oni ponašati, da li će izvući neku pouku iz toga”, kaže on.

“Što se tiče naprednjaka, očito je da su se ovim legitimirali, i to čini se kao pojedinačno najjača stranka", ocenio je Stoiljković.

"Radikali plaćaju ono svoje ponašanje u parlamentu, pokazali su se neozbiljnim, pokazali su se, kako bih rekao, dosta nedoraslim zadatku, izgubili su dva najvažnija lidera, barem u zemlji, da ne govorimo o Šešelju", podsetio je Milan Nikolić.

Profesor Stojiljković ukazuje da Demokratska stranka ima problem što od izbora do izbora sa sobom vuče stranke koje možda i više odnose glasova nego što donose.

"Gledajući rezultate, čini se da su na neki način birači vladajuće koalicije, pre svega bloka stranaka oko DS-a svojim neizlaženjem na izbore na izvestan način kaznili svoje političke reprezente", smatra on. Sudeći po analitičarima, veliki uspeh postigla je i SPS, stranka koja nije platila cenu udruživanja sa demokratam vec se pozicionirala kao antikorupcijska stranka koja brine i o socijalnim pitanjima.

LDP i DSS su postigli lošije rezultate nego na prethodnim izborima, dok je Lista za toleranciju Rasima Ljajića uspela da uticaj iz domena regionalnog proširi na lokalni nivo. A ko će formirati koalicije teško je prognozirati.

"Biće tu pregovora, formiraće se koalicije, nema sumnje ona će se formirati oko naprednjaka, ko će još tu ući, moguće je da ta koalicija bude formirana i uz pomoć DS-a i stranaka za Evropsku Srbiju, možda će to iskustvo koaliciono njima dati ideju da možda na sledećim ili posle sledećih republičkih izbora naprave sličnu koaliciju na republičkom nivou. U svakom slučaju, ove izbore treba gledati samo kao indikaciju nekog stanja", ocenjuje Nikolić.

Analitičari procenjuju da bi se lako moglo dogoditi da se i u zemunu i Voždovcu ponove izbore,ako se vlast ne formira.

Stojiljković i Nikolić se slažu i da se ovi izbori mogu tumačiti i kao signal da bi se sledeće godine mogli održati i parlamemtarni izbori. Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević slaže se da će pregovori oko formiranja opštinskih vlasti u Zemunu i Voždovcu biti složeni, jer ni jedna stranka nema potrebnu većinu.

Blagojević je kazao da će u Kosjeriću vlast formirati, verovatno, aktuelna koalicija stranaka, dok je za dve beogradske opštine to teško pretpostaviti.

"Na Voždvocu će verovatno koalicija Za evropski Voždovac pokušati da formira vlast jednako onoj u Beogradu, ali brojke mogu pokazati da takva koalicija neće biti moguća", ocenio je Blagojević.

On je naveo da će naprednjaci u Zemunu verovatno prvo saradnju ponuditi prirodnijim parnterima - narodnjacima na čelu sa DSS-om ili radikalima i naveo da nije siguran koliko je takva saradnja moguća.

Komentarišući slabo interesovanje građana za lokalne izbore u Zemunu i Voždovcu, Blagojević je rekao da se nije očekivao odziv birača kao što je na republičkim izborima, ali ni tako mali.

Prema njegovim rečima, Beograđanima mnogo manje znači lokalna samouprava u odnosu na građane iz unutrasnjosti, jer se njihovi problemi u najvećoj meri nalaze u nadležnosti vlasti na nekom višem nivou.

Zbog toga su građani dve beogradske opštine pokazali malo interesovanje za izbore, nasuprot građanima Kosjerića, gde je odziv premašio 60 odsto, kazao je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: