Fratini: Srbija sarađuje s Hagom

Italija veruje da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Italije Franko Frantini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2009.

00:54

Default images

Fratini je, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i rumunskim ministrom Kristijanom Dijakoneskuom naveo i da vizna liberalizacija za građane Srbije treba da postane realnost do kraja ove godine.

Ministar Fratini je rekao da će Italija svoj stav po kojem Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom staviti na sto tokom junskog sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije i zasedanja Evropskog saveta.

Šef italijanske diplomatije naveo je da Italija želi da Balkan bude u potpunosti integrisan u evropske institucije.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je danas da ne može da zamisli Srbiju kao izolovanu enklavu van Evropske unije.

"Mi želimo da vidimo ceo zapadni Balkan integrisan u EU – i Srbiju, i Crnu Goru, i Bosnu i Hercegovinu i sve druge", rekao je Fratini posle trilateralnog sastanka sa ministrima spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i Rumunije Kristijanom Dijakoneskuom.

Trojica ministara potpisala su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da bi Evropska unija trebalo što pre da dodeli Srbiji status kandidata za ulazak u Uniju, kao i da bi Prelazni sporazum trebalo da bude sproveden odmah, dok bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebalo da se ratifikuje do kraja juna.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka sa ministrima iz Italije i Rumunije, rekao da te dve zemlje podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju, navodeći da će na sastanku ministara spoljnih poslova EU, koji će biti održan sredinom ovog meseca u Luksemburgu, Italija i Rumunija podržati političku odluku da građani Srbije putuju u EU bez viza.

Jeremić je rekao i da je sa svojim kolegama razgovarao i o Kosovu i da je zaključeno da razlike koje oko tog pitanja postoje ne smeju biti prepreka integracijama Srbije ka EU.

On je navep i da je sa dvojicom ministara spoljnih poslova razgovarao i o Dunavskoj inicijativi.

Rumunski ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku je rekao da je veoma važno da se podrže napori Srbije da postane članica EU i da "budućnost Srbije mora biti evropska".

On je, takođe, pomenuo značaj Dunava u regionalnoj saradnji, navodeći da je Dunav strateški most između Crnog i Jadranskog mora.

Tadić: Trenutak za ukidanje viza

Trenutak je da se vize kao poslednja sankcija prema Srbiji ukinu, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić na sastanku šefova diplomatija Italije, Rumunije i Srbije.

Srbija će nastaviti svom snagom proces evropske integracije kako bi postigla svoj krajnji cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju sastanka šefova diplomatije Italije, Rumunije i Srbije.

Ministri inostranih poslova iz te tri zemlje razgovaraju o ulogama tih država na prostoru Balkana i Evropske unije, o procesu integracija, investicijama i strateškim pitanjima.

Srbija će biti regionalni lider u sprovođenju unutrašnjih reformi i ostati ključni činilac političke i bezbednosne stabilnosti na Balkanu, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju sastanka minsitara spoljnih poslova Italije, Rumunije i Srbije.
Boris Tadiæ (Tanjug)
Tadić je naveo da iako se sve države zapadnog Balkana suočavaju sa zastojem u proširenju EU, ta činjenica ne sme uticati na reforme u zemlji, a evrointegracije ostaju ključni strateški cilj Srbije.

“Hoću da vas uverim, kao ministre, da će Srbija nastaviti svom snagom proces reformi, sa jasnim ciljem da što pre ostvari pounopravno članstvo”, rekao je Tadić.

“Mi ćemo podizati kvalitet života, kredibilitet i snagu institucija u našoj zemlji približavajući se evropskim standardima i u godinama koje dolaze, i verujemo da ćemo na taj način skratiti vreme za integraciju Srbije u Evropsku uniju”, rekao je on. Predsednik Srbije je naveo da je građanima Srbije i drugih država zapadnog Balkana, 20 godina posle uspostavljanja demokratskih sistema neshvatljivo da su za putovanja u zemlje EU i dalje potrebne vize.

“Smatram da je došao trenutak da se ta poslednja sankcija prema građanima i državama zapadnog Balkana ukine. Ne želim da licitiram sa rokovima kada to trebo da se desi, ali treba što pre”, kazao je Tadić.

“Verujem da je realistično vreme kraj ove i početak sledeće godine”, rekao je on.

Srbiji i regionu neophodna je i reforma vrednosnog sistema, zbog toga saradnju sa Tribunalom u Hagu ne treba tumačiti kao obavezu prema UN, već i kao potrebu da Srbija pristupi procesu pomirenja i uspostavljanju novih vrednosti, zaključio je predsenik Boris Tadić.

Mas: Integracije se ne dovode u pitanje

Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas smatra da rezultati izbora u Evropskom parlamentu neće uticati na put Srbije ka Evropskoj uniji.

Integracija Srbije u Evropsku uniju ne dovodi se u pitanje, smatra i nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas, čija zemlja će proporcionalno dati najveći broj poslanika u Evropskom parlamentu.

"Postoji načelni dogovor svih 27 zemalja članica Evropske unije da želimo da vidimo Srbiju u Evropskoj uniji, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana. To je ono što je nesumnjivo. Rezultati izbora za Evropski parlament neće promeniti raspoloženje koje vlada u Evropskoj uniji. Brzina integracija svake pojedinačne zemlje zavisiće isključivo od brzine kojom Vlade zemalja budu usvojile neophodna pravila i propise", naveo je Mas.

Ulazak Srbije u Evropsku uniju i vizna liberalizacija biće okosnica sastanka italijanskog i rumunskog ministra spoljnih poslova i predsednika Srbije Borisa Tadića, kao i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Koordinatora Evropskog pokreta Jelica Minić posetu evropskih diplomata za B92 ocenjuje kao veoma ohrabrujuću.

Pogotovo kada se u obzir uzmu najave Evropske komisije da bi Srbija, Makedonija i Crna Gora mogle do kraja godine da dobiju odobrenje ukidanje viza za putovanje u zemlje Evropske unije.

“Postoje pomaci generalno u politici proširivanja Evropske unije, a to je i činjenica da je češko predsedavanje izuzetno insistiralo na viznoj liberalizaciji” , kazala je Minićeva.

“Ceo taj paket poruka ima veliki značaj za zemlje regiona, imajući u vidu kontekst međunarodne ekonomske i finansijske krize i imajući u vidu opadanje poverenja građana u dostižnu evropsku budućnost zemalja u regionu”, izjavila je Minićeva.

Uoči svoje posete Franko Fratini je izneo stav da su odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma Srbije sa Evropskom unijom i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nešto što se više ne može odlagati.

Za Jelicu Minić, Fratinijev stav predstavlja značajnu poruku Srbiji, ali i regionu.

“Veoma je važno da se ta perspektiva otvori i Srbiji i Bosni i Hercegovini i to bi onda predstavljalo jedan put sa koga više nema povratka, u smislu ukupne orijentacije i angažovanja administracija zemalja regiona, status kandidata svim zemljama regiona, plus vizna liberalizacija, i onda su sve zemlje regiona na jednom stabilnom putu ka Evropskoj uniji”, rekla je Minićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: