Nova metoda kineskih stručnjaka

U Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj obavljena je operacija kojom se deci rođenoj sa anomalijom kičmene moždine, omogućava da kontrolišu mokrenje.

Izvor: B92

Nedelja, 07.06.2009.

15:31

Default images

Ovoj revolucionarni zahvat koji izveo je kineski hirurg Čuan Žao, i to po prvi put na evropskom kontinentu. Ovaj čuveni svetski hirurg u Srbiju je došao iz humanitarnih razloga, sa željom da svoje znanje prenese našim lekarima.

Deca koja od rođenja imaju poremećaj razvoja kičmene moždine nisu u stanju da kontrolišu mokrenje, a u velikom broju ne mogu da kontrolišu ni veliku nuždu. Zato jako pate.

Dosadašnji načini lečenja, malo su pomagali. Ali operativni zahvat kineskog hirurga Čuan Žaa profesora urologije u Kini i na njujorškom univerzitetu, uneo je revoluciju u lečenje pomenutih problema.

“Mi smo na ovoj operaciji počeli da radimo pre 20 godina. Prvo smo izvodili eksperimentalne zahvate na životinjama, a onda smo 1995. godine, počeli da operišemo ljude”, kaže Čuan Žao.

“Prvo smo operisali pacijente sa povredama kičme, a potom decu koja su rođena sa spinom bifidom, odnosno anomalijom na kičmenoj moždini. Uspešnost zahvata je veoma dobra i dostiže 85 odsto”, kaže on.

“Samo u Kini izveli smo 1900 ovakvih operacija. Ja redovno operišem i u SAD-u, Koreji i Filipinima, a demonstrirao sam zahvat u mnogim zemljama širom sveta”, navodi kineski stručnjak.

“Odabrao sam da Srbija bude prva zemlja u Evropi, u kojoj ću, svojim prijateljima srpskim hirurzima, preneti znanje, da i oni počnu da primenjuju ovaj zahvat, za dobrobit pacijenata u Srbiji”, kaže Čuan Žao.

U Dečjoj bolnici u Tiršovoj, profesor Žao, je operisao dvojicu dečaka, ali se na rezultate mora čekati nekoliko meseci. Majke dečaka nadaju se pozitivnom ishodu:

“Operacija je juče protekla uspešno. Nadamo se da će od šest do osam meseci on da se oporavi.”

“Želim da se zahvalim profesoru iz Kine. Očekujem rezultate znači nakon šest meseci.”

Plan hirurga u Tiršovoj je da se ova operacija izvodi kod dece rođene sa anomalijom na kičmenoj moždini, mada profesor Žao zahvat primenjuje i kod odraslih pacijenata koji su zadobili povrede kičme.

“Princip ove operacije da se prvi zdrav nerv, zdrav živac, transponira na taj nerv koji inerviše mokraćnu bešiku. I na taj način se posle šest do osam meseci, kada taj živac uraste do ganglije koja inerviše mokraćnu bešiku, mi tada dobijamo te dobre rezultate, bolje rezultate, što znači da pacijenti kontrolišu rad mokraćne bešike”, objašnjava dečji hirurg-urolog Zoran Radojičić.

“Nemaju više visoke pritiske u bešici koji mogu da oštete bubrege i u krajnjoj liniji mogu da kontrolišu i debelo crevo”, navodi on.

U pitanju je veoma složena operacija, koju timski izvode neurohirurzi i dečji hirurzi urolozi.

U Univerzitetskoj dečjoj bolnici se nadaju, da će njihov hirurški tim već u bliskoj budućnosti ovladati novim zahvatom i početi da ga primenjuje, na radost bolesne dece i njihovih roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: