Godišnjica savezničke invazije

Američki predsednik Barak Obama odao je počast poginulima i preživelim veteranima iskrcavanja na obalu Normandije 1944. godine.

Izvor: Beta

Subota, 06.06.2009.

12:06

Default images

Time je počela jedna od ključnih bitaka u Drugom svetskom ratu."Prijatelji i veterani, ono što ne možemo da zaboravimo - ono što ne smemo da zaboravimo, jeste da je Dan D bio vreme i mesto na kojem su hrabrost i nesebičnost nekolicine promenile tok čitave istorije", rekao je Obama u govoru na Američkom ratnom groblju na obali Normandije.

Obama se pre toga sastao s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem u blizini sela Kaen.

Svečanosti u Normandiji prisustvovali su i brojni preživeli veterani, učesnici iskrcavanja na Normandiju, koji sada imaju između 80 i 90 godina.

Najstariji od njih je američki veteran Džim Noren, koji je preminuo u petak uoči ceremonije u 101. godini u Francuskoj, gde je došao da prisustvuje obeležavanju 65. godišnjice iskrcavanja.

"Džim je bio ozbiljno bolestan i znao je da se možda neće vratiti kući. Ali, kao i pre 65 godina, odlučio je da ipak dođe. Neka sada počiva u miru s momcima sa kojima je nekada krvario i neka njegov porodica nađe utehu u heroizmu koji je ovde pokazao", rekao je američki predsednik.

Svečanosti na plaži Omaha prisustvovali su i britanski i kanadski premijeri Gordon Braun i Stiven Harper.

U iskrcavanju na plaže u Normadiji 6. juna 1944. godine učestvovalo oko je 150.000 britanskih, američkih, kanadskih i francuskih vojnika.

Invazija na Normandiju, poznata i kao "Operacija Overlord", najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja.

U iskrcavanju na plaže Normandije i operacijma koje su posle toga trajale još dva meseca poginulo je, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika, koliko se procenjuje da je stradalo i nemačkih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: