Zadušnice na Kosovu

Srbi na Kosovu obeležili su zadušnice mirnije nego ranijih godina.U selima u okolini Kline, Srbi su naišli na nove prizore porušenih nadrgrobnih spomenika.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

20:14

Default images

Grobovi na većini pravoslavnih grobalja obrasli su u korov.Oko dvadesetak Srba, bez pratnje policije i KFOR-a, obišlo je danas pre podne grobove svojih preminulih na Prištinskom groblju.Pravoslavno groblje u Prištini niko ne odrzava.Više desetina nadgrobnih spomenika je porušeno.

Mnogi nisu uspeli da pronađu grobove svojih bližnjih.

Tatjana Karadžić iz Prištine koja sada živi na Novom Zelandu prvi put posle 10 godina dolazi u rodni grad. Za zadušnice je obišla očev grob koji je u potpunosti uništen.

Organizovanog dolaska za zadušnice za raseljene u užoj Srbiji nije bilo. Srbima je prevoz do prištinskog groblja organizovala kancelarija za zajednice u Gračanici.

I meštani Starog Gracka u kome je 1999, godine OVK ubila 14 Srba na žetvi obišli su grobove svojih najmilijih. Među njima bila je i Verica Janićijević.

2006. godne na groblju u Starom Grackom uoči zadušnica pronađena je nagazna mina.

Iste godine porušena su 32 nadgrobna spomenika.

Zbog opasnosti od mina Srbima iz Starog Gracka KFOR dve godine nije dozvoljavao da obiđu groblje.

Na parceli koja je od seoskog groblja udaljena svega dvadesetak metara, novi vlasnik Albanac započeo je izgradnju akva parka.

Srbima iz Starog Gracka nije prijatno zbog gradnje ovog objekta.

Doživaljavaju ga kao, kako ističu, još jedan vid pritiska lokalnih Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: