“Gasprom“ želi slovenački “Petrol“?

Ruski “Gasprom“ navodno želi da preuzme slovenačku naftnu industriju “Petrol“, objavljuju slovenački mediji.

Izvor: Beta

Subota, 06.06.2009.

15:10

Default images

"Petrol je navodno zbog pada tržišta kapitala i pojeftinjenja akcije postao interesantna meta ruske kompanije, jer tržišna kapitalizacija Petrola iznosi 'samo' 570 miliona evra", piše danas dnevnik "Delo".

Novinari "Dnevnika"nisu kod nadležnih u “Gaspromu“ uspeli da provere istinitost informacije, ali zaključuju da je "moguće zanimanje 'Gasproma' za vlasnički ulazak u 'Petrol' utoliko značajnije, jer (druga slovenačka naftna kompanija) 'Istrabenc' sa nekim drugim 'Petrolovim' vlasnicima želi da proda oko četvrtine 'Petrola' ukoliko se za to ispune određeni uslovi".

Jedan od njih je da bankama poveriocima, vlasnicima i upravi "Istrabenca" uspe da postignu prisilno poravnanje.

"Petrol" ima još uvek 39.000 malih akcionara, koji u vlasništvu imaju oko polovine akcija, što znači da bi "Gasprom", "uz odgovarajuću ponudu sa pomenutim četvrtinskim paketom mogao postati vlasnik više od polovine glavne slovenačke energetske kompanije".

Najveći vlasnik “Petrola“ je preko paradržavnih fondova država, koja ima nešto manje od 28 odsto učešća u kompaniji, ali je direktor jednog od paradržavnih fondova Odštetnog fonda (SOD) i član nadzornog odbora “Petrola“ Tomaž Kuntarič za list izjavio da se SOD-u nije još niko javio u pogledu mogućeg preuzmanja.

Još uvek neproverena namera “Gasproma“ da preuzme slovenački "Petrol" podseća list na način na koji je “Gaspromnjeft“ u februaru postao većinski vlasnik najveće srpske naftne kompanije NIS.

"Za to je platio 400 miliona evra, a pored toga se obavezao da će u modernizaciju NIS-a do 2012. godine uložiti dodatnih 500 miliona evra", a uz to je srpsko rukovodstvo potpisalo "energetski sporazum, koji pored kupovine NIS-a uključuje i obavezu saradnje Srbije u ruskom gasnom projektu Južni tok".

Novinar "Dela" se pita "da li sličan vezani posao može da se desi i u Sloveniji, koja sa 'Gaspromom' pregovara o poslednjim detaljima sporazuma o toku Južnog toka preko njene teritorije", i dodaje da je slovenačka strana "u četvrtak za vreme privrednog foruma u Sankt Peterburgu ponovo razgovarala sa predsednikom uprave ’Gasproma’ Aleksejem Milerom".

"Nadamo se da će Slovenija uskoro postati deo tog projekta", rekao je tada Miler i dodao da se ruska strana "uverila da naši slovenački partneri ozbiljno razmišljaju o toj mogućnosti i da se slažu sa nama da je reč o novom gasnom putu i strateški važnom projektu, koji dodatne rezerve gasa i s time stabilan razvoj privrede neće omogućiti samo pojedinim državama, već je važan za energetsku bezbednost velikog dela evropskog kontinenta", saopštio je “Gasprom“ nakon razgovora svog predsednika uprave sa predstavnicima Slovenije.

Miler je rekao da je zadovoljan razgovorima i istakao to da je Rusija sklopila već bilateralne sporazume o “Južnom toku“ sa Srbijom, Bugarskom, Mađarskom i Grčkom.

Novinari “Dela“ treba da se sastanu sa Milerom iduće nedelje u Italiji, kada očekuju i detaljnije informacije o eventualnom preuzimanju "Petrola" i učešću Slovenije u projektu “Južni tok“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: