“Status Srba poboljšati saradnjom“

Ministar za dijasporu Srđan Srećković smatra da se status Srba u Hrvatskoj "može poboljšati samo dobrosusedskom saradnjom" između dve države.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

14:37

Default images

Nakon razgovora sa predsednikom Koalicije srpskih izbegličkih udruženja iz Hrvatske Miodragom Lintom, Srećković je kazao da će se u narednom periodu raditi na usvajanju Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

"Statusna, stečena, imovinska i posebna stanarska prava Srba u Hrvatskoj, kao i pitanja njihove bezbednosti mogu se rešiti samo dobrosusedskom saradnjom dve države i aktivnim učešćem svih relevantnih činilaca političkoj sceni", rekao je Srećković.

Kako je saopštilo Ministarstvo za dijasporu, na sastanku je konstatovano da su nedavni izbori za opštinske i županijske organe vlasti u Hrvatskoj doneli pobedu Srbima u 15 opština, učešće u vlasti u još dve opštine, u Kninu i Obrovcu, kao i zastupnike u sedam županijskih skupština.

"Srbi u Hrvatskoj su jedna od najbrojnijih nacionalnih manjina u Evropi, a činjenica da se Hrvatska nalazi pred ulaskom u EU je šansa za srpsku nacionalnu zajednicu da, osim kulturne autonomije, ima i značajniju političku moć u odlučivanju", rekao je Srećković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: