60 godina Jugoslovenske kinoteke

Jugoslovenska kinoteka proslavila je 60. rođendan useljenjem u novu zgradu i dodelom Zlatnih pečata Mileni Dravić i Puriši Đorđeviću.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

11:26

Default images

Jedna od najznačajnijih institucija kulture konačno je dobila zgradu u Uzun Mirkovoj 1, a uskoro će biti potpuno preseljena na novu adresu. Goste na proslavi svog 60. rođendana Jugoslovenska kinoteka dočekala je u nvooj zgradi - u Uzun Mirkovoj 1. Iako zvanično useljenje još nije proslavljeno, direktor Radoslav Zelenović kaže da nova zgrada nagoveštava zlatno doba Kinoteke.

“Kad vi imate s jedne strane siguran način čuvanja filmova, da znate da ih možete adekvatno restaurirati i vratiti na filsmku traku, i da možete sve ono što se generacije kinotečana sakupljale, a mi sačuvali, da prikažete u jednom prostoru kao što je ova zgrada onda to može da bude početak jednog potpuno novog perioda Jugoslovenske kinoteke“, ocenio je Zelenović.

Direktor Kinoteke ističe da je u pitanju značajan jubilej pogotovo kada se ima u vidu kako su lako dragoceni filmovi mogli da nestanu nakon Drugog svetskog rata.

“Šesdeset godina je veliki značajan jubilej, pogotovo kad neko ima tako burnu istoriju kakvu ima Jugoslovenska kinoteka. Pre svega, tu mislim na onaj posleratni period kad je nastala. Tada je bila i velika šansa da ona i nestane, jer našli smo neke dokumente o tome da su filmovi u vagonima odvoženi u Borovo da bi se, citiram, pravilo ljepilo za cipele”, navodi on.

“Srećom pojavili su se ljudi kao Miljenko Karanović, kao Vlada Pogačić, Filip Aćimović, koji su mislili da Kinoteka treba da bude jedna velika, značajna, nacionalna institucija”, podseća Zelenović.

On dodaje da je u međuvremenu Kinoteka postala ustanova koja je referentna u oblasti filmske arhivistike u Evropi i u svetu.

Zelenović ističe i da je izgrađen nov depo od donacija vlada Francuske i Srbije, u kojem se blago Kinoteke čuva na adekvatan način, kao i da je napravljen Centar za digitalnu restauraciju starih filmova, uz pomoć donacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Ostalo je još da se završi zgrada u Uzun Mirkovoj, kaže Zelenović.

“Završena je prva faza – preko 90 odsto građevinskih radova je završeno. Mi ćemo obeležiti 60 godina Kinoteke. Znači, može da se uđe, mogu da se organizuju i projekcije”, kaže on.

“Međutim, ono što nedostaje je jedna vrlo složena tehnika koja je potrebna za svaku kinoteku, jer ta će zgrada i ubuduće, pored digitalnih i ovih novih sadržaja, prevashodno biti zgrada u kojoj će se prikazivati tridesetpetomilimetarske filmske trake”, objašnjava Zelenović.

Jugoslovenska kinoteka deseta je u svetu po broju filmova, a među pet po značaju građe koju ima. Jedna je od najznačajnijih ustanova kulture.

“Jugoslovenska kinoteka čuva neprocenjivo kulturno blago. To blago svetskog i srpskog filma je nešto što čini izuzetnim ovu ustanovu. I upravo zbog toga, zbog misije koju ima ova ustanova, zbog uloge koju će imati u narednim godinama, mi nastojimo da projekat adaptacije, rekonstrukcije i revitalizacije Jugoslovenske kinoteke završimo“, kazao je ministar kulture Nebojša bradić.

Na rođendanskoj svečanosti uručene su plakete i Zlatni pečati. Milena Dravić i Puriša Đorđević dobili su najviše priznanje kinoteke, a poznata glumica rekla je da se oseća kao da je dobila Oskara.

“Bila sam jako uzbuđena, a to mnogo znači i mnogo govori o Kinoteci. Naravno, Kinoteka je jedna među tri najveće svetske kinoteke - znači svetska ustanova. U nju se uzda ceo prostor naše bivše zemlje“, rekla je Dravićeva.

“Srpska kinoteka je planina koja čuva i hrani svoji domovinu“, poručio je Puriša Đorđević.

Plakete Kinoteke dobili su između ostalih glumci Petar Božović, Miki Manojlović, Neda Arnerić, Seka Sablić kao i reditelji Duško Kovačević i Slobodan Šijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: