Ljajić: Stav Holandije očekivan

Nepromenjen stav Holandije o saradnji Srbije sa Hagom je očekivan, kaže Rasim Ljajić. On ipak očekuje završetak saradnje sa Hagom do kraja godine.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

10:15

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, Rasim Ljajić izjavio je da će vlasti Republike Srbije nastojati da ubede Holandiju da čine sve da Mladić i Hadžić budu što pre izručeni Tribunalu u Hagu. Ljajić ostaje pri tvrdnji da će Srbija do kraja godine uspeti da okonča saradnju sa Tribunalom.

Rasima Ljajića nije iznenadila reakcija Holandije koja, uprkos pozitivnim ocenama haškog tužioca Serža Bramerca i SAD, i dalje ne menja svoj stav.

Holanđani su iz Bramercovog izveštaja pročitali da ipak još nema pune saradnje sa Hagom, a Ljajić uzvraća da je ta zemlja u svom stavu usamljena.

“Nažalost, sve je bilo u granicama očekivanog i ja sam to i očekivao oni to rade iz unutrašnjo-političkih razloga, ali naše nije da polemišemo i ulazimo u novi verbalni sukob, već da još njih ubedimo da činimo sve”, kaže Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom kaže i da se potraga za haškim beguncima nastavlja.

“Uvek se dešavaju. Mi dobijamo saznanja, ali ne možemo da delimo sa javnošću. Ja i dalje ostajem pri tvrdnji da ćemo do kraja godine završimo saradnju”, očekuje Ljajić.

“Mi dobijamo saznanja koja proveravamo i koja ne možemo da delimo sa javnošću jer bi bilo deplasirano da mi najavljujemo koja su to saznanja i najavljujemo akcije koje sprovodimo”, smatra on.

Pozitivni izveštaji Bramerca i Stejt departmenta pomoći će Srbiji da u narednim operativnim aktivnostima radi sa što manje međunarodnih političkih pritisaka, kaže Ljajić i dodaje da će to povećati i šanse da srpski državljani osuđeni u Hagu mogu da izdržavaju kazne i u Srbiji za šta je bila prepreka nesaradnja sa Hagom.

Đelić: Raste podrška Srbiji

Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiv)
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da se u ovom trenutku ne može promeniti stav Holanđana ali da podrška Srbiji raste i u Evropi i u Americi.

“Ne verujem da će to 15. juna promeniti njihovu poziciju, ali iskustvo sa evropskim integracijama i evropskom politikom je da posle određenog vremena može doći i do promena, ali ne i u ovom momentu“, ocenio je Đelić.

Srbija u međuvremenu mora da pokuša da zaokruži saradnju sa Tribunalom, kaže Đelić. On sa više optimizma komentariše izjavu evropskog komesara Žaka Baroa koji je rekao da će Komisija predložiti ukidanje viza za građane Srbije.

“Posle Olija Rena, evo čoveka koji je zadužen za izradu izveštaja Evropske komisije prema zemljama članicama šengenskog prostora. Budimo uvereni da će on ostati oprezan“, naveo je Đelić.

“Rekao je da odluka pripada zemljama članicama, ali da je teško poverovati da bi rekao ovo što je rekao, a da nije već dobio dodatna i dovoljna uveravanja od strane ključnih zemalja članica šengenskog prostora da je ishod pozitivan“, smatra on.

Ukoliko Komisija do kraja jula i zvanično predloži članicama Unije da Srbiju stavi na takozvanu belu šengensku listu, to bi povećalo šanse da ipak bude ostvaren plan po kome bi građani Srbije od početka sledeće godine u evropske zemlje putovali bez viza.

Fratini: Ne sme biti više odlaganja

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je, uoči posete Srbiji, u ponedeljak, da su odmrzavanje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "nešto što se više ne može odlagati".

"Čvrsto verujem da EU treba da prepozna i prihvati pozitivne signale koji su poslednjih meseci stizali iz Srbije i da što pre kruniše njen napor da dobije status kandidata za članstvo u EU," rekao je Fratini Tanjugu.

Kada je reč o stavljanju Srbije na belu šengensku listu, italijanski ministar smatra da je "Srbija ispunila uslove Evropske komisije za ukidanje viza," i da treba da dobije viznu liberalizaciju u 2009. godini.

Istovremeno je predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio da će još ove godine doći do velikog koraka u pravcu liberalizacije viznog režima prema mnogim zemljama zapadnog Balkana.

On je istakao da ne želi da spekuliše kada će ostale zemlje, posle Hrvatske, postati članice EU.

"To će biti proces korak po korak. Još u ovoj godini ćemo napraviti jedan veliki korak u pravcu liberalizacije viznog režima za niz zemalja regiona. Potom će slediti dalji koraci", objasnio je Tirk u intervjuu bečkom "Kuriru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: