Beba umrla od oboljenja mozga

Na Institutu za majku i dete u Beogradu preminula je osamnaestomesečna beba koja je od 18. maja bila u komi od posledica virusnog encefalitisa.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

13:12

Default images

To je druga smrt bebe od oboljenja mozga u kratkom vremenskom roku, pošto je pre 6 dana u klinici u Tiršovoj od bakterijskog meningitisa preminula šesnaestomesečna N.T. Iako se dosta govorilo o tome da su greške lekara mogle biti uzroci smrti, ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da ni u jednom od slučajeva nije ustanovljena lekarska greška.

Početkom maja osamnaestomesečni Igor iz Borče je odveden kod privatnog pedijatra dr Gorana Stojanovića iz tog naselja sa, kako piše list "Alo" , visokom temperaturom i pečatima.

Nakon što je prepisao antibiotike i brufen, lekar je roditeljima rekao da dete odvedu i da će sve biti u redu.

Kako se malom Igoru stanje ubrzano pogoršavalo, roditelji su ga odveli u lokalni dom zdravlja, gde je načelnica pedijatrije Olivera Todorović utvrdila da je detetu toliko loše da mora da bude prebačeno u Institut za majku i dete na Novom Beogradu.

Tamo je bitka za njegov život trajala od 11. maja, kada je prebačen na Institut, pa sve do pre dva dana, kada je posle duge kome preminuo od posledica virusnog encefalitisa, oboljenja mozga.

Da li je smrt osamnaestomesečnog Igora mogla da bude sprečena?

U Institutu za majku i dete kažu da je vrlo teško dijagnostifikovati virusni encefalitis, ukoliko se ne urade detaljni pregledi i laboratorijske analize.

„Moguće je da u toku pregleda kod doktora se ne pojavi nijedan od znakova koji bi bio pokazatelj da je potrebno ispitivanje u drugoj instituciji, kao što je naša.

"Jedan isti uzrok pokazuje različite kliničke slike, kod dece je najčešće virusna infekcija koju deca obično prebrode. Isti je slučaj i sa bakterijskim infekcijama. U veoma malom broju slučajeva dolazi do razvoja kliničke slike koja pokazuje napad na mozak. Test kojim bi se sa većom verovatnoćom prepoznalo dete bolesnik ne postoji", kaže za B92 dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete.

Iako se i ovoga puta pokrenulo pitanje odgovornosti lekara, ministarstvo zdravlja je poslalo svoju inspekciju u privatnu pedijatrijsku ordinaciju, ali nije utvrđena nikakva greška.

“U zdravstvenom sistemu od 7,5 miliona ljudi vi biste svakog dana mogli da nađete novu temu iz nove bolnice. Svaki od ovih slučajeva treba da se ispita i da se pažljivo postupa po njemu. Svaka smrt je tragedija, pre svega za porodicu i za onoga kome se to desi. Strašno je kada se to desi u zdravstvenoj ustanovi, mi činimo sve što možemo da zdravstvena ustanova bude što bezbednija za pacijenta“, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete kaže da se čak ne može govoriti ni o povećanom broju dece koja imaju oboljenje mozga.

“Za 5 godina od meningitisa lečeno 120 dece, četvoro umrlo, od encefalitisa 55, 5 umrlo na Institutu za majku i dete. Ne vidim nikakav porast broja bolesnika apropo teza da postoji epidemija. Broj naših pacijenata je očekivan“, kazao je dr Vukomanović.

Igorova porodica nije želela da u danu kada je njihov sin sahranjen govori o tragediji.

U privatnoj lekarskoj ordinaciji u koju je najpre odveden u toku je, kako piše na vratima, godišnji odmor koji će potrajati sve do 7. juna.

Nema lekarske greške

Prema dosadašnjim nalazima inspekcije Ministarstva zdravlja, u slučajevima smrti tri bebe i tri porodilje nije potvrđena lekarska greška.

Tokom proteklih šest meseci u Srbiji su umrle porodilje Svetlana Vučković iz Požarevca, Anđelka Popović iz Kraljeva i Olivera Veljić iz Kragujevca. Bebu je na porođaju izgubila Ana Lojanica, a u poslednjih nedelju dana u beogradskim bolnicama umrle su dve bebe.

Javnost ne treba da sumnja u istinitost i kvalitet Izveštaja o sprovedenoj vanrednoj proveri kvaliteta stručnog rada lekara u Domu zdravlja Novi Beograd, povodom tragične smrti šesnaestomesečne devojčice koja je umrla od meningitisa, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Nadzor i proveru kvaliteta stručnog rada lekara u Domu zdravlja Novi Beograd sprovela su i ocenila, prema rečima ministra zdravlja, dvojica vrhunskih pedijatara.

"Iz tog nadzora vidi se nekoliko stvari koje nema smisla komentarisati", kaže Milosavljević.

"S jedne strane, radi se o procedurama dijagnostike i lečenja, sa druge strane radi se o vođenju dokumentacije kao delu tih procedura”, objasnio je ministar Milosavljević.

“Nema razloga da dalje komentarišemo i obrazlažemo ovakvu ili onakvu tvrdnju koja se nalazi u dokumentu koji se zove Izveštaj o sprovedenoj vanrednoj proveri kvaliteta stručnog rada”, smatra on.

Nalaz stručnjaka povodom smrti šesnaestomesečne N.T. dalje će analizirati tužilaštvo, a etičkom dimenzijom baviće se Lekarska komora.
Slobodan Radovanoviæ (Tanjug)
Na pitanje da li javnost može verovati inspekcijskom nadzoru, jer postoji verovanje da se lekari međusobno štite, ministar je odgovorio da su “ponekad doktori sami krivi zbog svog autizma, zbog svog ćutanja i zbog svog sklanjanja od javnosti”.

“U ovoj prilici naravno da ministar zdravlja mora ovakve stvari da objašnjava, ali sigurno mesta ima za Srpsko lekarsko društvo, sigurno ima mesta za stručne komisije, sigurno ima mesta za komore i to je ono što profesija nekad nema dovoljno snage da se suoči, pa to doprinosi smanjivanju poverenja”, smatra on.

Kada je u pitanju vakcina protiv određenih sojeva pneumokoka, kao jednog od izazivača meningitisa, u Srbiji se obavezno vakcinišu određene rizične grupe.

Nedavnu izjavu jednog pedijatra, inače profesora Univerziteta, da bi deca bila zaštićena od pneumokoka da je država izdvojila 200 000 evra za vakcinaciju, ministar je ocenio kao nestručnu i neodgovornu.

Vršilac dužnosti republičkog tužioca Slobodan Radovanović izjavio je da će Tužilaštvo do kraja istražiti slučaj smrti šesnaestomesečne bebe, preminule u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Radovanović je novinarima u Palati Srbije kazao da je Ministarstvo zdravlja obavilo inspekcijski pregled i da je došlo do nekih saznanja.

"Mi ćemo pročitati taj izveštaj i ukoliko bude nejasnoća, nedorečenosti i sumnji u taj izveštaj, mi ćemo naravno tražiti dodatne ekspertize i analize. Taj slučaj ćemo do kraja ispitati i istražiti", kazao je on.

Natalija Tešić je preminula u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj u Beogradu od posledica teškog meningitisa.

Devojčica je, posle zakasnele reakcije pedijatara u Domu zdravlja na Novom Beogradu, dve nedelje bila u komi.

Gradsko veće je juče na predlog gradonačelnika Beograda smenilo direktorku Doma zdravlja Novi Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: