Ren: Proširenje ne smemo žrtvovati

U EU je prisutan zamor po pitanju procesa proširenja, ali ono ne može postati žrtveni jarac finansijske krize u svetu, izjavio je u evropski komesar Oli Ren.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

11:06

Default images

Ren je juče rekao da su finansijska kriza, izbori za Evropski parlament i drugi unutrašnji problemi potisnuli pitanje proširenja EU u drugi plan. "Postoji izvestan stepen zamora vezan za proširenje, koji se razvio u Evropi tokom godina. Važno je shvatiti da proširenje ne može da postane žrtveni jarac finansijske krize i ekonomske recesije", rekao je Ren.

On je pozvao Tursku da ubrza dugo odlagane reforme na svom putu ka članstvu u Uniji i istakao da toj državi predstoji puno posla kada je reč o pitanjima slobode izražavanja i medija, kao i usvajanje zakona o sindikatima, ukoliko želi da postane punopravna članica.

Pregovori o članstvu Turske u EU započeti su krajem 2005, ali od tada stoje, zbog dinamike sprovođenja reformi, spora oko Kipra i protivljenja Francuske i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: