Saradnja Hrvatske sa Tribunalom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kritikovao je Hrvatsku zato što ne sarađuje s Hagom. Premijer Hrvatske Ivo Sanader nije saglasan s ocenom Bramerca.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

10:44

Default images

Bramerc je kritikovao Hrvatsku zato što već dugo izbegava da preda ključne vojne dokumente koje je Tužilaštvo tražilo od zvaničnog Zagreba da bi ih upotrebilo na suđenju Anti Gotovini za zločine u Oluji.

“Što se Hrvatske tiče, i dalje govorimo o zahtevu tužilaštva da Hrvatska preda ključne vojne dokumente koji se tiču akcije Oluja iz 1995”, rekao je Bramerc.

“Svi napori Tužilaštva koje smo ulagali tokom dužeg vremenskog perioda da dođemo do ovih dokumenata, nisu urodili plodom. Stoga smo slučaj izneli pred veće sudija”, kazao je on.

“Tribunal je naredio Hrvatskoj da sprovede istragu o nestalim dokumentima. Kao odgovor na to, Hrvatska je predala nekoliko izveštaja o nestalim dokumentima i bilo je nekoliko sastanaka. Nažalost, sporo napreduju i do danas ogromnu većinu vojnih dokumenata i dalje nisu predali Tribunalu“, ukazao je on.

Premijer Ivo Sanader nije se potpuno saglasio sa Bramercom.

“U nekim aspektima se ne slažemo sa njegovim izveštajem i zbog toga je vlada Hrvatske tražila mišljenje sudskog veća o saradnji naše zemlje sa Tribunalom”, rekao je Sanader.

“Mi smo i dalje posvećeni punoj saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine, ne samo zato što je to naša međunarodna obaveza, već zato što nas na to obavezuje ustavni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom”, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: