Dulić o legalizaciji objekata

Ministar Oliver Dulić najavio je da će postupak legalizacije objekata u Srbiji biti završen za dve godine, što će biti definisano novim zakonom.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

10:08

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je tokom predstavljanja radne verzije Nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji, da će se time definisati koji objekti neće moći da se legalizuju, a to su, pre svega, oni koji se nalaze na infrastrukturnim koridorima, u zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima.

Prema Dulićevim rečima, biće razlike u visini naknade koja će se plaćati za legalizaciju objekata za sopstvene potrebe građana i za tržište.

Ministar je rekao da bi postupak legalizacije objekata u Srbiji trebalo da bude završen za dve godine.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je, gostujući u emisiji “Poligraf” na TV B92 da grad čeka da Skupština usvoji zakon o izgradnji i planiranju i da zbog toga gradska uprava poslednjih devet meseci ne izdaje dozvole za gradnju ili preimenovanje namene privatizovanog zemljišta.

Đilas kaže da će, prema novom zakonu, onaj ko želi da promeni namenu zemljišta koje je kupio to moći da uradi pod uslovom da plati razliku između tržišne i privatizacione cene.

Novim zakonom trebalo bi da budu sprečene afere poput Ušća i Luke Beograd, zbog kojih je, prema nekim procenama, prestonica izgubila novac.

Na inicijativu gradonačelnika, gradski javni pravobranilac je napravio analizu koju je dostavio republičkom pravobraniocu, koji je, opet, vratio slučaj gradu, kaže Đilas.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je da će novi Zakon o planiranju i izgradnji biti veoma značajan za Beograd, jer veliki broj zgrada nije legalizovan, a njihovi stanari zato ne mogu da koriste komunalnu infrastrukturu, ni da uzimaju hipoteke ili prodaju svoje stanove.

"Od donošenja prošlog zakona (2003. godine) do danas, od 150.000 zahteva za legalizaciju, svega desetak odsto je rešeno, što znači da desetine hiljada ljudi nemaju priključak na struju, 'prikačeni' su kod komšija, te su u crvenoj zoni - plaćaju najvišu cenu struje i nemaju mogućnosti da bilo šta urade", ukazao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: