Stranke o izveštaju Bramerca

Predstavnici političkih stranaka u Srbiji mahom su zadovoljni izveštajem koji je juče predstavio glavni haški tužilac Serž Bramerc.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

09:46

Default images

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izveštaju koji je predstavio Savetu bezbednosti, pozitivno ocenio saradnju Srbije sa Tribunalom, ali da ostaje sporno da li će to imati uticaja na stav Holandije kako bi se omogućilo da stupi na snagu prelazni trgovinski sporazum sa EU.

"Nedvosmisleno da je Bramercov izveštaj pozitivan, što znači da je glavni tužilac Haškog tribunala u potpunosti stekao uvid u punu saradanju državnih organa Srbije sa Tribunalom", rekla je Kolundžija.

Ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Feodor Starčević zadovoljan je što su u izveštaju glavnog tužioca Haškog suda prepoznati napori Srbije da ostvari punu saradnju sa tim sudom i još jednom rekao da je Srbija spremna da ispuni sve preostale obaveze, uključujući i izručenje preostale dvojice optuženika.

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca "potvrda činjenice da Srbija olako gubi deo tankog kredibiliteta koji je građen u odnosima sa sudom UN".

"Nama je blokiran svaki korak prema Evropskoj uniji, primena SSP-a, ali mi se uzdamo u sopstvenu uverenost da nigde nismo pogrešili, iako sve vreme udaramo u 'zidove sveta', koji ne razume našu ideju da u njega uđemo na mala vrata i mimo pravila koja važe za sve", rekao je Jovanović.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da pozdravlja izveštaj glavnog tužilioca Haškog suda Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN, o tome da je Srbija učinila napredak u saradnji sa tim sudom.

"Ako ta izjava znači nešto dobro za Srbiju, ja to pozdravljam", rekao je Nikolić, navodeći da u izveštaju o saradnji nedostaje reč "potpuna". Lider naprednjaka je ocenio da je saradnja sa Hagom završena.

"Šta smo dali, dali smo, koga su nam osudili, osudili su", poručio je Nikolić, navodeći da bi "bio grešan onaj ko još nekog izruči Haškom tribunalu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: