Novo ulaganje u VMA

U Vojnomedicinskoj akademiji juče je zvanično pušten u rad najsavremeniji aparat za nuklearnu magnetnu rezonancu, prvi ovakvog tipa u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

09:41

Default images

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će ove godine biti upisani i prvi studenti na medicinski fakultet VMA i da će oni biti školovani o trošku Ministarstva odbrane. Vojnomedicinska akademija je treća najveća vojna bolnica u svetu.

Ministarstvo odbrane uložilo je prošle godine oko 10 miliona evra u opremanje ove institucije, a planiraju se dalja ulaganja u opremu kakvu imaju samo najrazvijenije evropske zemlje.

“Moram da kažem da smo mi prošle godine imali prihod od ove ustanove u vrednosti od oko 40 miliona dolara. Ove godine po prvi put na osnovu akreditacije naše VMA i našeg tehničkog instituta Ministarstvo odbrane će imati mogućnost da upisuje studente na VMA, kao studente medicine“, rekao je Šutanovac.

"Dobili smo odobrenje i od Vlade Republike Srbije da upišemo 20 studenata na naš račun, na naš budžet, s tim što moram da kažem da će sigurno na VMA biti i studenti iz inostranstva jer već postoji interesovanje“, kazao je on. Vojnomedicinska akademija sada ima više od 120 docenata i profesora.

“Svi studijski programi su pravljeni na taj način da smo u njih uključili sve ono što naši medicinski fakulteti u zemlji imaju, ali smo ih obogatili i savremenim evropskim saznanjima, dakle uzeli smo sve ono što je u Evropi, na najboljim univerzitetima prisutno“, rekao je načelnik VMA Miodrag Jevtić.

Na pitanje novinara kako komentariše neslaganje ministra zdravlja sa osnivanjem medicinskog fakulteta VMA, ministar odbrane je odgovorio da ne želi da traži negativne reakcije na ovu odluku.

“Mislim da je neprirodno i nepravedno da ljudi koji rade na VMA nemaju profesorsko zvanje kao što imaju drugi, a da pri tom kada se operiše u privatnim klinikama, te privatne klinike se diče time što operišu profesori sa VMA", rekao je ministar odbrane.

“Zemlje koje su se odrekle vojnog zdravstva danas dolaze u Srbiju sa željom da angažuju naše lekare u mirovnim misijama, jer su izgubili taj potencijal. Smatram da je potencijal vojnog zdravstva jedan od najvećih koji ima sistem odbrane“, kazao je Šutanovac.

Ministar Šutanovac negirao je vest da će studenti "Ju es medikal skula" imati u VMA praktičnu nastavu i ocenio da je takva informacija tendenciozno plasirana da bi se dezavuisala odluka o otvaranju fakulteta na VMA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: