Tadić: Pozitivno dejstvo izveštaja

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je izuzetno važno što je izveštaj glavnog tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca pozitivan za Srbiju.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 05.06.2009.

09:16

Default images

"Svaki izveštaj koji je pozitivan za Srbiju u Savetu bezbednosti UN je izuzetno važan za našu zemlju, pre svega što je devedesetih kredibilitet i međunarodni autoritet Srbije dramatično urušen. Kada to imamo na umu, svaki pozitivan izveštaj je okrepljujući, izuzetno važan", poručio je Tadić.

On je rekao da će sada države definisati svoju poziciju o Bramercom izveštaju.

"Videćemo kakva će reakcija na ovaj izveštaj uslediti, ali pre ili kasnije, siguran sam, da će on imati pozitivno dejstvo", rekao je Tadić.

On je podsetio da su SAD promenile svoj centralni stav po pitanju saradnje Srbije sa Tribunalom u Hagu.

"Ta saradnja je nedvosmislena pretpostavka da Srbija krene napred, ne samo u pravcu evropskih integracija, već i povratka međunarodnog kredibiliteta i autoriteta. Mnogo smo u tom smislu uradili i moramo tako da nastavimo", rekao je Tadić.

On je naveo da će, nezavisno od izveštaja glavnog haškog tužioca, Srbija nastaviti saradnju sa sudom u Hagu.

Bramerc: Dodatni napredak Srbije

Srbija je dodatno napredovala u saradnji sa Haškim tribunalom, glavna je ocena u izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

On u Njujorku nije koristio formulaciju iz prvobitne verzije izveštaja da su Mladić i Hadžić u dometu vlasti Srbije, što je, kako ocenjuje šef nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić, uspeh Beograda.

Bramerc je naveo da je Tužilaštvo od vlasti Srbije dobilo sve dokumente koje je tražilo, što nikako nije slučaj sa Hrvatskom, čiju je saradnju tužilac Bramerc kritikovao.

A da se Srbija trudi da uhapsi Mladića i Hadžića, ocenila je i predstavnica SAD u UN.
Serž Bramerc (FoNet, arhiva)
Osim što se požalio na, kako je rekao, negativne izjave viših funkcionera o pravosnažnoj presudi Veselinu Šljivančaninu, Bramercov izveštaj o saradnji Srbije ima pozitivan ton.

“Velika većina zahteva za saradnju je ispunjena, uključujući zahteve za pristup dokumentima i arhivama. Dok se suđenja visokim funkcionerima nastavljaju, a nova pripremaju, nadamo se da će se taj trend nastaviti“, izjavio je Bramerc.

"Potraga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem i njihovo hapšenje i dalje su centralna pitanja u vezi sa tom saradnjom. Moja kancelarija je i dalje u bliskom kontaktu sa službama kojima je povereno traganje za beguncima i pažljivo prati njihova nastojanja", naveo je on.

Za napredak Srbije, smatra Bramerc, odgovorne su političke promene i novi šefovi obaveštajnih agencija, čime se poboljšao profesionalizam i efikasnost aktivnosti na lociranju i hapšenju begunaca.

Pozitivna ocena čula se i od američke predstavnice Rozmari di Karlo.

"Cenimo nastojanja Vlade Srbije da uhapse i predaju osobe optužene od strane Haškog tribunala, uključujući hapšenje Radovana Karadžića, prošlog jula“, rekla je Rozmari di Karlo.

"Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da pronađe, uhapsi i preda sudu dvojicu preostalih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Njihovo hapšenje je od ključne važnosti za dovršavanje mandata Haškog tribunala“, pozvala je ona.

Na sednici Saveta bezbednosti čulo se i da će suđenje Radovanu Karadžiću početi krajem avgusta ove godine.

Najverovatnije će biti završeno početkom 2012, izjavio je predsednik Tribunala Patrik Robinson. Za kopredsednike akcionog tima Vladimira Vukčevića i Rasima Ljajića izveštaj je napisan objektivno i realno i u ovom trenutku nije mogao biti bolji.

"Izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca je objektivan, svi smo svesni da rezultati nedostaju i takođe sve činimo kako bi haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić bili uhapšeni u što kraćem roku", izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je za list "Danas" ocenio da je Bramercov izveštaj najpozitivniji do sada.

Na pitanje da li su u potpunosti presečeni finansijski tokovi ka Mladiću i Hadžiću, Vukčević je rekao da "uglavnom jesu".

"Izveštaj gospodina Bramerca je najpozitivniji do sada, a vesti koje su stigle iz kancelarije haškog Tužilaštva o činjenici da su oni u Srbiji stvar su procene glavnog tužioca. Kada budemo saznali gde su tačno, uhapsićemo ih i transferisaćemo ih u Hag", rekao je Vukčević.

Debata o izveštaju u Savetu bezbednosti

Učesnici debate u Savetu bezbednosti UN posvećene izveštaju glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Srbije i regiona sa Tribunalom, pozdravili su saradnju Srbije sa tim sudom i podržali njene napore u nalaženju preostalih optuženika.

Predstavnik Austrije izjavio je da njegova država podržava napore koje Srbija čini na pronalaženju preostalih haških optuženika i nada se da će do pozitivnih rezultata doći u bliskoj budućnosti.

On je kazao i da Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju da odgovaraju pred Haškim sudom za krivična dela za koja su optuženi i da budu privedeni pravdi.

Predstavnik Velike Britanije pozdravio je izveštaj Bramerca o poboljšanoj saradnji Srbije sa Tribunalom u pristupu dokumentima i pojačanim operativnim naporima da se nađu Mladić i Hadžić i žaleći zbog nedavnih izjava o pristrasnosti suda koje bacaju senku na tu saradnju.

"Moja vlada smatra da je Srbija uspostavila jasnu praksu saradnje sa Tribunalom koju treba priznati. Zato nam je žao što je to dva puta u nedavnoj prošlosti potkopano javnim izjavama o pristrasnosti Tribunala", rekao je on.

"Takođe, razočarani smo time što Hvatska nije bila u stanju da obezbredi ključne dokumente", naveo je predstavnik Britanije.

Predstavnik Francuske je rekao da je pronalaženje begunaca prioritet i da misija ne može biti završena dok se oni ne nađu pred sudom.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ocenio je da rad Haškog suda nije impresivan, rekavši da suđenja predugo traju i da je "teško da se shvati, da Hag te slučajeve ne transferiše u lokalne sudove".

Pomenuo da je suđenje Šešelju suspendovano, dok je u slučaju Haradinaj sud "zatvorio oči" pred činjenicom da su neki svedoci fizički uklonjeni dok je drugima prećeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: