Krajem godine ukidanje viza

Srbija, Makedonija i Crna Gora mogle bi do kraja godine da dobiju odobrenje za ukidanje viza, najavio je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2009.

09:16

Default images

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova, Katarina Kresal, smatra da je potpuno realno da 1. januara u zonu Šengena bez viza putuju državljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove. Srbija, Makedonija i Crna Gora su, prema oceni potpredsednika Evropske komisije Žaka Baroa, spremne da se nađu na beloj šengenskoj listi.

Žak Baro je objasnio da je to verovatno moguće i ostvariti, ali da je uslov da se sa tim saglase i zemlje članice, jer se nalazi Komisije još podrobno proučavaju u evropskim prestonicama.

Baro je ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

Ministri nisu podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izveštaju.

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je potpuno realno da 1. januara 2010. godine u zonu Šengena EU bez viza putuju državljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove.

Istovremeno, komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Vašingtonu da u Uniji postoji zamor po pitanju procesa proširenja, ali da proširenje ne može postati "žrtveni jarac" finansijske krize.

Đelić: Snažan podsticaj Srbiji

Potpredsednik vlade Božidar Đelić Baroovu ovu Baroovu izjavu ocenjuje kao snažan podsticaj i veliko ohrabrenje.

Iako ta odluka zavisi od zemalja članica šengenskog prostora, Đelić je uveren da će uz podršku Evropske komisije Srbija stupiti na "beli šengen" do kraja 2009. godine.

"Izjava gospodina Baroa je veliki momenat u našoj borbi za ‘beli šengen’, jer radi se o potpredsedniku Komisije koji je zadužen za izradu izveštaja za zemlje članice”, kazao je Đelić.

“Činjenica da je rekao da i on očekuje, poput gospodina Olija Rena, da Srbija sa Crnom Gorom i Makedonijom dobije ‘beli šengen’ do kraja godine snažan je podsticaj našoj zemlji i veliko ohrabrenje”, kaže on.

“Naravno, kao što je i sam rekao, poslednju reč imaju zamlje članice šengenskog prostora i odluka tih zemalja očekuje se na jesen ove godine, ali sada sa podrškom cele Komisije, mislim da imamo veoma velike izglede da naš cilj bude dostignut u roku koji smo zacrtali”, zaključio je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: