Jelašić upozorava na rast inflacije

Guverner Radovan Jelašić kaže da će se po dolasku MMF-a, u avgustu, videti da li će biti potrebne dodatne mere uključujući i povećanje PDV-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.06.2009.

01:11

Default images

Osim najave moguće korekcije mera, guverner Narodne banke Srbije je upozorio da se u Srbiji ne smanjuje inflacija kao što se to očekivalo. Glavni razlog je nagli rast kontrolisanih cena, objasnio je Jelašić. Veliku glavobolju guverneru Jelašiću, u ostvarivanju plana da bazna inflacija do kraja godine ostane jednocifrena, zadaje nagli rast cena.

Samo u prvih pet meseci, cene su porasle za 13 odsto, što je za samo dva procenta manje od plana za celu godinu.

“Ako se uporedi sa prošlom godinom, inflacija ne opada u onoj meri kako smo očekivali. Najveći razlog za to su i dalje kontrolisane cene”, kaže guverner. Jelašić upozorava da država u narednih sedam meseci ne bi smela da dozvoli veći rast kontrolisanih cena od dva odsto.

“Ja se nadam da su svi shvatili da ako ćemo živeti bolje ili gore, to ne zavisi od toga koliko će se povećati zarade, već i od toga kolika će biti inflacija”, poručuje Jelašić.

“Plate i penzije su zamrznute do kraja sledeće godine i svako pomeranje inflacije od jedan do dva odsto znači opadanje standarda svih onih koji primaju zarade u dinarima, jer će imati mnogo manje u džepu”, objašnjava on.

Na godišnjem skupu bankara u organizaciji Vojvođanske banke, guverner je podsetio da misija MMF-a ponovo dolazi u avgustu i da će tek posle te revizije vlada odlučiti da li će da povećava PDV ili neće.

Ta mogućnost je već predviđena memorandumom koji je Vlada potpisala sa MMF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: