Baro: Ukidanje viza krajem godine

Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu "šengenske vize" EU za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio Žak Baro.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.06.2009.

21:31

Default images

Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro je u Luksemburgu ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

Ministri nisu podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izveštaju.

Baro je na završetku zasedanja izjavio da Evropska komisija i nadležni ministri EU još utvrđuju šta su tačno učinile zapadnobalkanske zemlje.

Međutim, on je naglasio da se "ima osećaj" da su velike napore ka ispunjavanju uslova učinile Makedonija, Srbija i Crna Gora.

O tome se "mora voditi računa" i verovatno je, mada ne sigurno, prema rečima Baroa, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem
godine ukinu vize EU.

Baro je dodao da bi odluka o tome možda mogla da se donese čak i pre leta, ali verovatno tek na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: