Izgradnja kuće za povratnike

Kosovski premijer Hašim Tači položio je kamen temeljac za gradnju kuće povratničke srpske porodice Spasić, u selu Janina Voda kod Obilića.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2009.

18:49

Default images

Izgradnju kuće finansira kosovsko Ministarstvo za povratak i zajednice. Početkom gradnje kuće Spasića u Janinoj Vodi, počela je prva faza gradnje domova za povratnike ove godine na Kosovu. Uz premijera Tačija, prve količine betona u temelj nove kuće Spasića položili su ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Saša Rašić i povratnik Darko Spasić.

Spasići su potom za premijera Kosova i druge članove delegacije vlade Kosova upriličili zakusku.

Tači je tročlanoj porodici Spasić poželeo dobrodošlicu, na, kako je kazao, “novo Kosovo, multietničko i tolerantno”.

Prošle godine se na Kosovo vratilo oko 650 osoba, što je najmanje od kako je 1999. godine pokrenut povratak. Televiziju B92 je zanimalo koliko će i gde kamena temeljaca biti postavljeno ove godine.

“Tamo gde ima potrebe. Kosovo će imati jedan novi život, temelje, izgradnju, zapošljavanje i perspektivu”, poručio je Tači.

Tročlana porodica Spasića, Darko, njegova supruga Svetlana i sin Miljan su do od 1999. Godine živeli kod Vrnjačke banje. Na povratak čekaju duže vreme.

U Janinoj vodi živi 10 srpskih porodica, sa oko 30 hiljada članova. Polaganju kamena temeljca za kuću Spasića nije prisustvovao nijedan Srbin iz Janine Vode, niti obližnje Crkvene Vodice.

Pored kuće Spasića, na Kosovu u ovoj fazi treba da počne gradnja još 44 kuće za individualni porodični povratak, a do kraja godine taj broj bi trebalo da se udesetostruči.

U Ministarstvu za povratak i zajednice imaju oko 650 zahteva za povratak Srba ove godine. To je identično broju povratnika od prošle godine.

Od 1999. godine na Kosovo se vratilo nešto manje od 20 hiljada ljudi, od preko 200.000 raseljenih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: