Kim Džong Il odredio naslednika

Severnokorejski lider Kim Džong Il odredio je svog trećeg, najmlađeg sina Džong Una za budućeg lidera zemlje, javljaju danas mediji u Južnoj Koreji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.06.2009.

10:53

Default images

Spekulacije o nasledniku šezdesetsedmogodišnjeg Kima, koji je vlast preuzeo od svog oca 1994. godine, intenzivirane su od prošlog leta, kada je pretrpeo moždani udar, podsećaju zapadne novinske agencije.

Pozivajući se na političke i obaveštajne izvore u Seulu, južnokorejska agencija Jonhap navodi da je Kim, posle nuklearne probe izvršene 25. maja, odredio svog naslednika, ali i potvrdio sastav ključnih nacionalnih institucija, od armijskog vođstva do svog kabineta.

Džonga Una, za kojeg se navodi da je "u srednjim dvadesetim", rodila je Kimova treća supruga, koja je umrla od raka 2004, u 51. godini.

Školovao se u Bernu, a kao čest podatak iz njegove biografije navodi se da sa strašću prati zbivanja u američkoj košarkaškoj NBA ligi.

Kim, koji ima još dva sina, imao je 32 godine kada je 1974. određen za naslednika svog oca Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje.

Vlast je preuzeo dve decenije kasnije, nakon očeve smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: