Manjinski jezici u policiji

Policajci u Kikindi na tromesečnom, ubrzanom i besplatnom kursu uče i mađarski ili romski jezik, zavisno od rejona koji pokrivaju.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2009.

08:49

Default images

Policajci u Kikindi uskoro će na poslu govoriti više jezika. Oni će, pored srpskog, biti osposobljeni da govore na mađarskom ili romskom jeziku, u zavisnosti od rejona koji pokrivaju. Kikindski policajci su već prošli kurs engleskog, a mađarski i romski naučiće do kraja godine.

Zamenik komandira policijske ispostave Kikinda kaže da će policajci koji budu naučili mađarski ili romski ostvariti bolju komunikaciju sa pripadnicima tih manjinskih zajednica.

Svrha učenja ovih jezika jeste da pripadnici manjinskih zajednica brže i lakše ostvare svoja građanska prava, a i da policiji bude lakše da komunicira sa njima.

“Problem u policijskoj upravi Kikinda je da se i malo Srba prijavljuje u policiju, a vidimo da i manjine ne žele u policiju. Najveći problem je kod Roma koji nemaju ni školu, ali ih edukujemo i radimo sa njima. Stereotip postoji, ali on mora da se razbije radom i bitno je da manjine shvate da smo mi tu zbog njih”, kaže zamenik komandira policijske ispostave Kikinda Pavle Rajkov. Željko Ćoškov je starešina u delu Kikinde u kom je 95 odsto Mađara. On kaže da mu je znanje mađarskog jezika neophodno i da mu neće predstavljati problem da ga nauči.

“Stanovništvo malo zna srpski. Kad shvate da mi učimo mađarski, nadamo se da će onda i stanovništvo početi da govori srpski”, kaže on.

Komandir policijske ispostave Kanjiža kaže da je problem to što se mladi Mađari ne prijavljuju u policiju, a razlog je nepoznavanje srpskog jezika.

“Mi ih učimo da se srpski može savladati i ohrabrujemo da ih bude što više, i što više da ih krene na kurseve na Akademiji. Ja znam, iz ličnog iskustva, da može da se nauči i nama u policiji trebaju pripadnici manjina”, kaže komandir policijske ispostave Kanjiža Tituc Rekecki.
Građani Kikinde pozdravljaju ovaj napor policije.

Policajac iz Kanjiže Dragan Ljubović kaže da govori perfektno i mađarski i srpski.

Što se tiče pomoći kolegama koji budu pohađali kurs mađarskog, kaže da im već sada pomaže u komunikaciji sa mađarskim življem i navodi da će ovo znanje srušiti jezičke barijere između građana i policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: