Ostaci pripadaju avionu "Er Fransa"

Nema sumnje da ostaci pronađeni u Atlantiku pripadaju “Er Fransovom” avionu koji se srušio na letu Rio-Pariz, kaže brazilski ministrar odbrane Nelson Žobim.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 02.06.2009.

08:36

Default images

U toku dana piloti brazilskog ratnog vazduhoplovstva uočili su avionska sedišta, pojas za spasavanje, metalne delove i tragove kerozina za koje se pretpostavljalo da pripadaju avionu. Piloti su takođe prijavili da u oblasti koju pretražuiju nema znakova života. Francuska podmornica, opremljena sa dva robota, isplovila je ka zoni u kojoj je nestao avion.

Oko 650 kilometara od brazilske obale, piloti su ugledali dve gomile plutajućih ostataka koji pripadaju nestalom avionu.

U tu oblast uputili su se brazilski vojni brodovi koji bi trebalo da utvrde da li ti objekti pripadaju nestalom avionu, dok francuski istražitelji i vojska i dalje pretražuju Atlantski okean pokušavajući da utvrde uzrok pada aviona Erbas A330.

Portparol francuske vojkse Kristof Prazuk kaže da će zahvaljujući infomaciji brazilske avijacije konačno početi da se otkriva šta se dogodilo na letu AF 447.

"Sada ćemo pokušati da izvučemo iz vode sve delove koji plutaju, da obavimo tehničke analize i da tako utvrdimo mesto gde se nesreća dogodila, odnosno da pronađemo crne kutije”, kaže on.

Šanse da se pronađu preživeli sada su gotovo nepostojeće, izjavio je francuski ministar saobraćaja Žan Luj Borlo. On je objasnio da je važno što pre pronaći crne kutije aviona kako bi se konačno utvrdio uzrok nesreće.

"Sada se borimo protiv vremena jer crne kutije koje jedine sadrže relevantne podatke, emituju signal samo 30 dana. Znamo da su one u okeanu čija dubina u tom području varira između tri i šest hiljada metara i gde su struje veoma jake. Zato Francuska i Brazil ulažu velike napore, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država", objašnjava Žan Luj Borlo.

Francuska vlada je odredila poseban tim psihologa koji pružaju stručnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima putnika er fransovog aviona.

Gijom Denoa de Sen Mark, koji predvodi ekipu stručnjaka kaže da se se oni još ne gube nadu, ali pre svega očekuju kompletne informacije o nesreći.

"Situacija je dosta komplikovana pre svega zato što još uvek nema dovoljno informacija. Mnogi se još uvek nadaju da ima preživelih. Možda će tek kada dobiju potpune informacije biti u stanju da prihvate ono što se dogodilo“, kaže on.

"Tek danas sam shvatila da se moj muž više nikada neće vratiti kući. Juče sam ga zvala na mobilni i telefon je zvonio pa mi je to mi davalo nadu da avion nije na dnu okeana. Do juče sam se iskreno nadala, ali danas je ta nada počela da bledi”, kaže Patriša Koukli, supruga jednog putnika.

"Nepodnošljivo je. Što više razmišljamo o tome šta se dogodilo sve je teže. Njena Porodica, prijatelji, svi mi non-stop pričamo samo o našoj Itn i sve nam je gore“, navodi Ain Runi, prijatelj jedne putnice.

"Rekli su nam da je njegovo ime na spisku putnika aviona. Rekli su nam i da je avion nesato, da ne znaju šta je bilo i da tragaju za njim. I to je sve”, kaže Kamel Farouh, tast jednog putnika aviona.

Predstavnici francuske avio kompanije saopštili su da će u sredu saopštiti konačan spisak putnika koji su leteli na liniji AF 447, tek pošto budu sigurni da su obaveštene sve porodice nastradalih. U avionu je bilo putnika iz 32 zemlje.

Poslednja tragedija vezana za ovu kompaniju dogodila se 2000. godine kada se "konkord" srušio pri poletanju sa pariskog aerodroma.

Više detalja o nestanku aviona "Er Fransa" možete pročitati u jučerašnjoj vesti.

Državljanin Hrvatske među putnicima

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova dobilo je zvaničnu potvrdu da je u avionu “Er Fransa” koji je nestao iznad Atlantika, bio i jedan hrvatski državljanin, saopšteno je danas u Zagrebu.

"Prema poslednjim informacijama koje smo dobili od hrvatske ambasade u Parizu, francusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je ambasadi da se na letu 'Er Fransa' iz Rio de Žaneira za Pariz nalazio i hrvatski državljanin", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je ambasada u stalnom kontaktu sa porodicom nestalog Hrvata i da se još čeka pismena potvrda francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Hrvatski mediji pak prenose nezvaničnu informaciju da je najverovatnije reč o hrvatskom pomorcu Z. M. (45) iz okoline Rijeke koji se vraćao u Hrvatsku na odmor.

On je, prema pisanju medija, zakasnio na svoj redovan let pa se ukrcao na prvi sledeći, a to je bio upravo avion “Er Fransa” koji je nestao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: