Počinje restruktuiranje Petrohemije

Upravni odbor HIP "Petrohemije" Pančevo odlučio je danas da počne restrukturiranje kompanije, izjavio je danas generalni direktor te fabrike Slobodan Adžić.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.06.2009.

17:09

Default images

Adžić je rekao da će biti osnovan tim koji će činiti članovi tog upravnog odbora, Vlade, Naftne industrije Srbije i sindikata radi izrade programa za restrukturiranje kako bi se održala proizvodnja.

Adžić je naveo da je posle sednice Skupštine akcionara i novog Upravnog odbora kompanije "jasna namera" Vlade da Petrohemija "izađe iz dugova i nastavi rad".

"Kompanija je već pojela svoj kapital i bankrotirala, ali očigledno da Vlada kroz restrukturiranje i nalaženje strateškog partnera želi da pomogne Petrohemiji da opstane", naveo je Adžić.

Adžić je rekao da je "prvi zadatak da se smanji opasnost od naplate 200 miliona evra duga poveriocima i da se dugovi smanje prodajom pojedinih delova kompanije".

"Sledeći korak je pronalaženje strateškog partnera, ali tek pošto se dugovi smanje na podnošljiv nivo", rekao je direktor “Petrohemije”.

Predlogom restrukturiranja predviđeno je i smanjenje plata i otpuštanje oko 500 radnika uz otpremnine.

Za vreme današnje sednice Skupštine akcionara i Upravnog odbora ”Petrohemije" ispred kapija fabrike protestovalo je oko 200 članova Samostalnog sindikata zahtevajući da se predlog restrukturiranja poništi. Radnici strahuju da bi neki od njih mogli da ostanu bez posla po planu koji je usvojila Vlada za rešavanje problema dugova fabrike.

Planom Vlade predviđeno je smanjenje troškova, što podrazumeva i smanjenje plata i otpuštanje radnika.

U krugu fabrike, sa megafonom i pištaljkama, radnici “Petrohemije” ponovo traže odgovor na pitanje šta će biti sa fabrikom i njihovim poslom.

“Ako stanemo, mi više nikada nećemo da krenemo, jer to je takva tehnologija, traži za pokretanje proizvodnje velike pare, a plašim se da ih mi nećemo imati”, kaže radnica “Petrohemije” Rada Tadić.

Vlada predlaže da se deo dugova “Petrohemije” vrati prodajom delova fabrike.

Ovakvom načinu rešavanja problema protivi se samostalni sindikat.

“To nije dobro rešenje, zato što fabrika koja ima svoje proizvode, a koje su predviđene da se prodaju, u reprolancu su naše proizvodnje. To su zavisna preduzeća, na neki način, koja će i sutra imati problem koji mi imamo danas sa sirovim benzinom”, rekao je Novica Kocić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije. Direktor “Petrohemije” Slobodan Adžić, međutim, objašnjava da drugačije ne može.

Kako kaže, fabrika može ili da se zatvori, ili da počne da se restrukturira.

“To bi bilo nešto kao da imate hipoteku na kuću, ne možete da vratite kredit, i izgubite kuću, a niste prodali auto kojim biste mogli da isplaćujete ratu. Mi bismo svi bili zadovoljni da taj gubitak ne postoji”, rekao je Slobodan Adžić.

Podsetimo, pre samo mesec dana ”Petrohemija” je bila na ivici toga da zbog velikih dugova zaustavi proizvodnju.

NIS, koji je sada u većinskom vlasništvu “Gaspromnjefta”, tada je odbio da dalje isporučuje sirovi benzin “Petrohemiji” bez plaćanja.

Dugovi “Petrohemije” su za manje od šest godina narasli na čak 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: