Prva balkanska minijada

U društvu prijatelja iz bivše SFRJ i drugih zemalja Evrope, ljubitelji "minija" iz Srbije proslaviće 50. rođendan ovog automobila na Prvoj balkanskoj minijadi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2009.

15:23

Default images

Skup je zakazan za subotu, 6. jun, ispred gradske Skupštine u 10 časova, kada će Beograđani moći da uživaju u različitim modelima ovog čuvenog automobila. Glavni deo manifestacije održaće se na Avali, a pripremljen je bogat i zanimljiv program. Organizator Prve balkanske minijade je Mini klub Srbije.

Mini je automobil koji je proizvodila britanska fabrika BMC u periodu od 1959. do 2000. godine.

Ovo vozilo nastalo je kao ideja o malom, štedljivom automobilu za borbu protiv naftne krize, koja je zavladala 1956. godine.

Benzin u Engleskoj nije bio lako dostupan pa je prodaja velikih snažnih automobila tada drastično opala.

Tvorac legendarnog "minija" je ser Aleks Isigonis, a za ovaj automobil vezane su i mnoge anegdote.

“Priča počinje krajem pedesetih godina, kada je Isigonis, otac 'minija', prvu skicu napravio u kafani, i to je interesantna priča, da je uzeo stolnjak i da je skicirao kako bi trebalo da izgleda 'mini' i tako je počela proizvodnja legendarnog automobila koja je počela 1959. a završila se 2000. godine i napravljeno je preko 5,5 miliona primeraka”, kaže Igor Gajić iz Mini kluba Srbija.

“Ono što je najpoznatije je da su 'minije' vozili Bitlsi, i da su 'miniji' bili posebno napravljeni da bi njihovi instrumenti mogli da stanu za turneje, kao za Ringa Stara koji je vozio proširenog 'minija', gepek se otvarao nagore i to se dosta razlikovalo od standardne verzije“, navodi on.

Miniji su veoma popularni i u Srbiji, pa se tako pojavljivao i na nekoliko relija, ali bez značajnih rezultata.

Vlasnici "minija" najčešće su se sretali kod specijalizovanih majstora kod kojih su popravljali svoje automobile. Već tada se javila ideja o organizovanju ljubitelja "minija", pa je napravljen internet forum koji je privlačio sve više članova.

Zahvaljujući entuzijazmu pasioniranih ljubitelja "minija", prošle godine osnovan je i klub.

“Okupili smo se mi koji smo entuzijasti i ljubitelji 'minija', pre svega da se družimo, a posle toga je to preraslo u nešto da se ispomažemo vezano za nalaženje rezervnih delova, da jedni drugima radimo sitne popravke oko automobila, ali pre svega neko druženje“, kaže Predrag Bojović iz Mini kluba Srbija.

Pedeseti rođendan svog ljubimca proslaviće sa prijateljima iz Evrope koji će se okupiti u Beogradu na balkanskoj Minijadi.

“Ceo program počinje u 10 sati 6. juna, okupljamo se ispred gradske Skupštine, tu ćemo biti nekih sat-dva dok se svi ne skupimo, ljudi će moći da se prošetaju i vide malo vozila, a u 12 sati krećemo ka Avali, gde će u 13 sati ispred hotela Avala početi zvaničan program“, najavljuje Bojović.

Na Avali je pripremljen zanimljiv program. Istoričar automobilizma u Srbiji govoriće o istoriji "minija", a podeliće se nagrade za najlepšeg, najstarijeg, najbolje oćuvanog "minija", "minija" koji je prešao najduži put do Beograda i najbolje očuvani autentični automobil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: