Umrla šesnaestomesečna devojčica

Na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj preminula je šesnaestomesečna N.T, koja je bila u komi zbog posledica bakterijskog meningitisa.

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2009.

13:50

Default images

Prema rečima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, ministarstvo sprovodi inspekcijski nadzor i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja Novi Beograd i u klinici u Tiršovoj. Roditelji N.T. tvrde da je devojčica dospela u tako teško stanje jer nije adekvatno lečena.

Oni su naveli da su dete dva puta dovodili u Dom zdravlja Novi Beograd sa visokom temperaturom, ali da su ih lekari vraćali kući smatrajući da je reč o virusnoj infekciji.

Devojčica je na kraju upućena na kliniku u Tiršovoj, gde je pala u komu i preminula.

Majka male N.T navela je i da su joj kasnije, načelnik i jedna od doktorki u Domu zdravlja Novi Beograd pokazali zdravstveni karton deteta u kojem su neki podaci precrtavani i dodavani novi.

Majka navodi da nije tačno da je urađena leukocitarna formula i da je nalaz bio uredan kako stoji u zdravstnvenom kartonu N.T.

“Nažalost, uprkos svim naporima zaposlenih u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ulici, došlo je do smrtnog ishoda kod devojčice, zbog teške slike bakterijskog meningitisa”, rekao je za B92 ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

“Ja, pre svega, iskreno i duboko saučešće porodici i žaljenje. Ministarstvo zdravlja organizovalo je, i u toku je, i inspekcijski nadzor, kao i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada i u Domu zdravlja Novi Beograd, i u Dečjoj klinici u Tiršovoj”, podsetio je on.

“Na osnovu rezultata inspekcijskog nadzora i vanredne kontrole kvaliteta stručnog rada, u skladu sa zakonskim ovlašećenjima, biće preduzeti dalji koraci. To znači, ukoliko bude bilo potrebno, dostavljanje materijala Tužilaštvu, ako ima elemenata za tu vrstu odgovornosti, Komori svakako, za utvrđivanje propusta u etičkoj dimentiji i sve ono što zakon predviđa”, kazao je ministar.

Uprava Univerzitetske dečje klinike je saopštila da je šesnaestomesečna N.T. preminula i pored maksimalnog ljudskog i stručnog angažovanja osoblja iz Tiršove.

"Okolnosti vezane za bolest deteta već su više dana predmet ispitivanja vanrednog stručnog nadzora Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o čijim nalazima će javnost biti uskoro obaveštena", navodi se u saopštenju.

Uprava Univerzitetske dečje klinike, porodici preminulog deteta uputila je izraze najdubljeg saučešća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: