Aerodromi bez aviona

Vest da će Kragujevac izdvojiti 22 000 dolara za izradu studije o konverziji vojnog aerodroma "Lađevci", ustalasala strasti u Šumadiji, piše "Politika".

Izvor: Politika

Nedelja, 31.05.2009.

01:09

Default images

Nedavna vest da su gradske vlasti Kragujevca izdvojile 22.000 dolara kao učešće u izradi ekonomsko-saobraćajne studije o opravdanosti konverzije vojnog aerodroma„Lađevci” u vazdušnu luku mešovite, vojno-civilne namene ustalasala je strasti u Šumadiji.

Dok su lokalne vlasti u Čačku, Kraljevu i Gornjem Milanovcu, takođe uključene u taj projekatvredan 178.000 dolara (američka organizacija „US Aid” obezbediće 80.000 dolara), pozdravljale odluku o podršci Kragujevca, mogli su se čuti i komentari da je to čisto bacanje para.

Budući da Niš ne može da obezbedi redovan avio-saobraćaj, a Užice, Novi Pazar i Sombor, koji takođe imaju perspektivne aerodrome, ali već godinama ne mogu da ih aktiviraju i iskoriste, šta je to što garantuje isplativost ulaganja više miliona evra u „Lađevce”.

Tamo, inače, treba produžiti i proširiti pistu i rulne staze, izgraditi stajanku, kontrolni toranj i objekte za putnike, carinu i policiju.

Suština tog problema, međutim, nije samo u vezi sa pomenutim aerodromom između Čačka i Kraljeva (domaći naziv „Lađevci”, NATO oznaka „Obrva”) koji je svojevremeno Jugoslovenska narodna armija izgradila kao rezervni aerodrom za jurišnu avijaciju iz Skoplja.

Poenta je u tome da širom Srbije čak devet aerodroma sa asfaltnim – betonskim pistama (tu nije uključen beogradski Aerodrom „Nikola Tesla”) već godinama iščekuju privatnu inicijativu koja će uspostaviti putničke, robne i ekonomske tokove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: