Traži se izručenje Vlade Japanca

Ministarstvo pravde Srbije od Italije traži izručenje pripadnika Zemunskog klana Vladimira Jovanovića, zvanog Vlada Japanac.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.05.2009.

10:36

Default images

Jovanović je uhapšen u Italiji po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija zbog bekstva od odsluženja dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog više iznuda. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Vladimir Jovanović, uhapšen 9. septembra prošle godine.

"Jovanović je uhapšen na osnovu poternice srpskog Interpola i na osnovu saglasnosti srpskog Ministarstva pravde i još se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Italiji", rekao je Dačić Tanjugu.

On je precizirao da je naše Ministarstvo pravde 20. oktobra prošle godine podnelo molbu Ministarstvu pravde Italije za ekstradiciju Jovanovića.

"Bilo je neophodno dopuniti prvobitnu molbe, jer je u međuvremenu završen postupak i za Jovanovićem se sada traga i za izdržavanje kazne zatvora od dve godine, zbog iznude", objasnio je Dačić.

Ministar policije je rekao da će Jovanović biti u pritvoru u Italiji, do okončanja ekstradicionog postupka.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, potvrdio je da je upućen zvaničan zahtev za izručenje Jovanovića.

Prema Homenovim rečima proces ekstradicije može da traje i do godinu dana. U slučaju Jovanovića postupak izručenja trebalo bi da bude kraći.

“Postupak se očekuje da traje do tri meseca i očekujemo da će se uskoro naći na izdržavanju kazne, a osuđen je na kaznu zbog iznude”, kaže Homen.

Srpska policija je u “beloj knjizi” iz 2001. godine Vladimira Jovanovića označila kao pripadnika grupe Dušana Spasojevića, vođe Zemunskog klana.

Vlada Japanac javnosti je postao poznat posle atentata na Vuka Draškovića u junu 2000. godine, jer su se u njegovom stanu u Budvi krili Dušan Spasojević i Mile Luković.

Protiv njega tada nije podneta krivična prijava, a nije hapšen ni u akciji “Sablja”.
Vladimir Jovanoviæ
Novinar nedeljnika “Vreme” Dejan Anastasijević kaže da je uhapšeni poznat ne samo po izvršenju teških krivičnih dela, već i po tome što je bio jedan od pripadnika vojne bezbednosne agencije.

“Onda se o njemu posle čulo, zajedno sa još jednim licem sličnim, njemu ispred stana Dušana Mihajlovića, koji je u to vreme bio ministar policije, bila je sumnja da oni spremaju nekakav atentat, ali je tada Vlada Japanac izvadio legitimaciju vojne bezbednosti bio je izgleda vezan za Acu Tomića koji je takođe bio blizak sa Zemunskim klanom”, podseća on.

Jovanović je do sada nekoliko puta bio hapšen. Krajem 2006. i početkom 2007. godine uhapšen je zbog iznuda i ucena.

Pored Interpola, Jovanovića je tražila i Belgijska policija zbog razbojništva, teških krađa, falsifikovanja i kidnapovanja koje je izvršio u toj zemlji.

Vlada Japanac je i svedok svađe Marka Miloševića i Vlade Kovačevića Trefa, a zatim i Trefovog ubistva 20. februara 1997. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: