Moždana smrt zbog lekarske greške

Šesnaestomesečna beba N.T, posle dve pogrešne dijagnoze lekara Doma zdravlja Novi Beograd, sada je u stanju moždane smrti.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2009.

01:25

Default images

Bebu sa visokom temperaturom lekari doma zdravlja Novi Beograd su tek posle tri dana uputili u Univerzitetsku dečju bolnicu, gde je ustanovljeno da dete boluje od meningitisa. Uprkos svim naporima lekara i najsavremenijem lečenju u bolnici u Tiršovoj, detetu se više ne može pomoći.

Roditelji kažu da su dete zbog temperature od 40 stepeni Celzijusa dva puta vodili u Dom zdravlja Novi Beograd.

Prvi put im je, kako kažu, doktorka Ljiljana Manić rekla da ništa nije strašno i poslala ih kući.

Isto im je, drugog dana rekla i dr Zagorka Krstić-Radović. Tek trećeg dana, kako kažu roditelji, nova doktorka ih je hitno poslala u Univerzitetsku dečju kliniku.

Dete je čekajući prijem prestalo da diše u rukama majke ali su je lekari reanimirali.

Majka male NT izjavila je za “Blic” da je ponovo išla u Dom zdravlja Novi Beograd gde su joj načelnik i doktorka Zagorka Krstić-Radović pokazali zdravstveni karton deteta ali prema njenim rečima u kartonu su neki podaci precrtavani i dodavani novi.

Majka navodi da u kartonu piše da je urađena leukocitarna formula i da je nalaz bio uredan i tvrdi da to nije tačno.

"Detetu su samo prebrojavali leukocite, koji su bili u redu, a niko joj nije uradio leukocitarnu formulu, analizu urina ili celokupnu krvnu sliku i biohemiju, koji bi pokazali prisustvo meningokoka. Ni neurološki pregled nisu uradili, koji bi inače pokazao da li dete ima meningitis ili ne”, kaže majaka N.T. za “Blic”.

Ona kaže da je doktorka detetu samo pregledala grlo i poslušala pluća.

“Tri dana smo je vodili kod lekara i svaki put su nam govorili da se radi o virusnoj infekciji respiratornih organa. Na moju molbu da učini nešto povodom uporne temperature od 40 stepeni Celzijusa, doktorka je prokomentarisala da to ‘tako treba’ i "šta hoćete, majka, skinuli ste temperaturu na 39 stepeni’", navodi ona za ovaj list.

U Domu zdravlja Novi Beograd u toku je inspekcijski nadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: