Plan za raseljavanje naselja

Gradsko veće utvrdilo je Akcioni plan za raseljavanje nehigijenskih naselja na teritoriji Beograda za 2009, saopšteno je iz Gradske uprave.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

19:07

Default images

Akcionim planom, u saradnji sa lokalnim samoupravama, precizno će se utvrditi sva nehigijenska naselja, kao i bespravno useljeni objekti u Beogradu. Planirana je nabavka 300 mobilno-stambenih kontejnera i 30 sanitarnih kontejnera, a procenjena vrednost te nabavke iznosi 110 miliona dinara.

Za svaku porodicu će biti obezbeđen po jedan kontejner, a 10 porodica će koristiti jedan sanitarni kontejner. Za svaku porodicu, prema broju članova, grad će obezbediti i osnovni nameštaj.

U saradnji sa lokalnim samoupravama utvrdiće se lokacije za raseljavanje sa pratećom infrastrukturom, u skladu sa zakonskim propisima, a raseljavanje mora biti sprovedeno u skladu sa standardima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Grad je, kako se navodi, preuzeo odgovornost za raseljavanje porodica koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda, porodice raseljene sa Kosova i izbeglice iz bivših jugoslovenskih republika, pod uslovom da ne poseduju imovinu na nekom drugom mestu.

Proverom u novembru i decembru 2007. godine utvrđeno je da od 175 porodica koje žive ispod mosta "Gazela", njih 114 ispunjava uslove za gradski program raseljavanja.

Preostale 62 porodice su migranti ili sezonski radnici koji su u Beograd došli iz raznih krajeva Srbije i gradske vlasti, u skladu sa zakonskim propisima i teritorijalnom nadležnošću, nisu prihvatile odgovornost za njihovo raseljavanje, već je odlučeno da republički organi preuzmu tu odgovornost.

Grad će, takođe, pomoći svim stanovnicima nehigijenskih naselja da dobiju lična dokumenta, a cilj je da se obezbedi posao bar jednom članu svake porodice.

Procenjuje se da u Beogradu ima oko 130 nehigijenskih naselja, u kojima živi nekoliko desetina hiljada stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: