Vekarić: BiH prekinula istragu

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da je Tužilaštvo BiH prekinulo istragu o slučaju "tuzlanska kolona".

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2009.

14:37

Default images

"Mi smo tu informaciju dobili u Sarajevu. To je rečeno na jednom okruglom stolu. Ali to morate da pitate u Tužilaštvu BiH. U tom predmetu osuđena je samo jedna osoba, koja je pucala u vojnika JNA, na osam godina zatvora. Pretpostavljam da je posle toga postupak stao", rekao je Vekarić za banjalučki "Glas Srpske".

On je rekao da poseduje video-zapis konferencije za štampu na kojoj branioci Ilije Jurišića, optuženog za zločine nad vojnicima JNA u "tuzlanskoj koloni" u maju 1992, advokati Đorđe Dozet i Stevan Protić kažu da se u BiH vodi fingirani postupak u predmetu Jurišić.

"Jurišićevi advokati tvrde da je proces započet samo zato da bi se taj slučaj prebacio u BiH", naveo je Vekarić i dodao da bi danas ili sutra u Beogradu mogla da bude doneta presuda u slučaju Jurišić.

Govoreći o slučaju Dobrovoljačka ulica u Sarajevu, Vekarić je kazao da je postojala korektna saradnja sa kolegama iz Sarajeva, sa kojima su u oktobru 2006, u tri navrata, razmenjeni podaci.

"Kad je reč o zločinu o Dobrovoljačkoj ulici, po rečima glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina, ta istraga u BiH traje više od sedam godina. Pružili smo svaku moguću asistenciju u smislu otkrivanja i rasvetljavanja tog zločina, ali kasnije nismo dobili nijednu povratnu informaciju. Zato smo pokrenuli svoju istragu", rekao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predlaže da dva tužioca razgovaraju i nađu zajednička rešenja, kako "niko ko je odgovoran za ratne zločine ne bi izbegao pravdi".

"S druge strane, bilo bi dobro da se postignu sporazumi na političkom nivou. Da se sporazum o ustupanju dokaza kakav Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima sa svim zemljama u regionu, napravi i sa Tužilaštvom BiH", kazao je Vekarić.

Govoreći o Interpolovim poternicama, koje su po nalogu Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije raspisane za osumnjičenima u slučaju Doborovoljačka ulica, on je rekao da je Specijalno tužilaštvo "odradilo svoj deo posla, a da se dalje radi o političkim procenama i dogovorima".

Vekarić smatra da političari treba da "nađu zajednička rešenja ne komentarišući procese i istrage".

"Šta se dešava u Sarajevu vezano za Interpolove poternice ja zaista ne znam. Taj predmet sedam godina je tamo aktuelan i ništa nije urađeno", istakao je Vekarić.

On tvrdi da su poternice raspisane po propisanoj proceduri, dodajući da je posle toga krenulo "rasplamsavanje i političko prepucavanje", pa i pominjanje poternicq za ljudima u Srbiji kao reakcija iz BiH.

"Time su ozbiljne stvari svedene na nivo dečje igre", rekao je Vekarić.

Svedočio vestak koji je obavio ekshumaciju

U nastavku suđenja Iliji Jurišiću zbog učesća u napadu na kolonu vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992, danas je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu saslušan medicinski veštak iz Banjaluke Željko Karan, koji je učestvovao u ekshumaciji i identifikaciji 27 ubijenih vojnika na grolju u Trnovcu.

Karan je na današnjem glavnom pretresu rekao da su na dečjem groblju u Trnovcu dva puta obavljane ekshumacije i da je na osnovu DNK metode identifikovano 27 vojnika iz "tuzlanske kolone".

Karan je detaljno objasnio kako su obavljane ekshumacije, identifikacija, ali da ne može da se izjasni da li je na Trnovcu primarna ili sekundarna grobnica.

Jurišić se tereti da je kao starešina Operativne grupe pri Centru Javne bezbednosti Tuzla izdao naredbu da se otvori vatra na kolonu JNA koja je napuštala tuzlansku kasarnu, kada su poginula 92 vojnika, a ranjena 33 i uništen je i veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Suđenje se nastavlja 22. juna saslušavanjem oštećenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: