Saslušanja u vezi sa Crnom Rekom

Novopazarska policija saslušala je bivšeg upravnika centra Crna Reka Branislava Peranovića u vezi sa slučajevima nasilja u tom centru, nezvanično saznaje Fonet.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

13:27

Default images

"Nekoliko lica smo pozvali na informativni razgovor i obavili razgovore sa njima", rekao je izvor iz policije, koji je želeo da ostane anoniman. B92 nezvanično saznaje da su dve osobe saslušane u svojstvu osumnjičenih za dešavanja u centru Crna Reka, a sutra će biti podneta krivična prijava.

Nezvanično, jedan saslušanih je osoba koja je tukla štićenike, a druga je jedna od odgovornih u centru.

Inače, zbog nasilja u centru Crna Reka sveštenik Peranović je 2006. već bio osuđen uslovno na godinu dana.

Ministar policije Ivica Dačić kaže za B92 da će biti sprovedena istraga o finansijama sveštenika Peranovića.

Policija već tri godine ukazuje na nasilje u centru Crna Reka, ali odgovora drugih nadležnih organa nije bilo, tvrdi ministar Dačić.

Prema njegovim rečima, policijska uprava u Novom Pazaru obraćala se tužilaštvu 2006. i 2008. godine, ali tužilaštvo nije pronašlo nikakav osnov za pokretanje istrage.

“Policija o tome vodi opsežnu istragu. Snimak je nastao pre dve godine, a policija se nekoliko puta obraćala pravosudnim organima koji nisu ocenili da ima osnova za gonjenje. Bez obzira što je reč o verskom centru niko nema prava na maltretiranje građana”, naveo je ministar policije.

Dačić obećava i da će policija sprovesti i istragu o finansijama sveštenika Peranovića koji je tretman u Crnoj Reci, prema rečima roditelja, naplaćivao između 150 i 400 evra mesečno.

Dačić, ipak, kaže da policija ne može da zatvori centar jer to nije nadležnost MUP-a.

U Okružnom tužilaštvu u Novom Pazaru tvrde da je upravo 2006. Peranović zbog nasilja u Crnoj Reci osuđen na četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, a da je tužilaštvo i 2008. godine od Okružnog suda zahtevalo sprovođenje istrage.

“Oni ne raspolažu potpunim informacijama. To iz 2006. godine je procesuriano i oni su proglašeni krivim, ali su izrečene uslovne osude. Peranović i dva njegova štićenika naneli su jednom štićeniku lake i teške telesne povrede i za to su osuđeni. Istini za volju, izrečene su uslovne osude”, kaže okružni javni tužilac u Novom Pazaru, Salih Karišik.

U novopazarskom tužilaštvu obećavaju da će se novi proces protiv Peranovića voditi po hitnom postupku i napominju da krivični zakon za ovakva dela predviđa zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.

Za to vreme, i pored tri poziva Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se centar zatvori, kamp u Crnoj Reci nastavlja da radi sa novim upravnikom na čelu.

Dejan Jakovljević kaže da će sve ostati isto, osim nasilnih metoda koje ne želi da komentariše.

Jakovljević nije mogao da odgovori ni da li će on upravljati i ostalim centrima na Ceru i u Loznici kojima je do sada rukovodio Peranović.

Vlada nije raspravljala o Crnoj Reci

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da na današnjoj sednici Vlade nije bio razmatran slučaj Crna Reka.

On je na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, rekao da to treba da razmotre nadležni organi.

"Podneta je krivična prijava i to je u nadležnosti pravosuđa. To je takođe i nešto što je u širem smislu i delokrug rada ministarstva vera", rekao je Marković.

On je naglasio da ne treba očekivati da se na sednici raspravlja o svakoj društvenoj temi koja je pokrenuta u poslednjih sedam dana i da ministri daju odgovore i mišljenje u vezi sa svim tim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: