"Srbijagas" protiv smanjenja cene

Javno preduzeće “Srbijagas“ protivi se smanjenju cene gasa zbog velikih gubitaka koje ima, kaže za B92 direktor Dušan Bajatović.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

17:51

Default images

Iako je gas na svetskom tržištu pojeftinio, građani Srbije to ne osećaju na svojim računima. Istovremeno visoka cena gasa podstiče sve veću potrošnju struje jer je građanima jeftinije da se greju na struju, nego na gas. Zato je Srbija prinuđena da uvozi struju, čija se cena za sada neće menjati.

I pored toga što se očekuje da će cena gasa i tokom leta padati, direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović ne pristaje na to da i u Srbiji gas pojeftini.

Glavni razog su veliki gubici tog javnog preduzeća – što zbog januarske gasne krize na relaciji Ukrajina–Rusija, tako i zbog dugovanja domaće privrede prema “Srbijagasu“.

Bajatović: Gas je pojeftinio u dolarima već sada, ali nažalost u dinarima nije. To je zato što je “’Srbijagas“ radio sa ogromnim gubicima, ja sam te podatke već iznosio od 100 miliona evra i možda nešto više

B92: Ali zašto se to prevaljuje na građane?

Bajatović: Nemam ja ništa protiv, može to preko budžeta da se prevali na sve građane ili na one koji su ga trošili, odnosno potrošače, ali neko to mora da plati.

B92: Zašto je "Srbijagas" radio sa gubicima?

Bajatović: Pa zato što je cena bila neadekvatna i zato što je Vlada Srbije nama dala preporuku koju mi naravno kao javno preduzeće poštujemo da nema povećanja cene gasa da bi se zaštitila radna mesta, da bi se omogućilo da građanima taj gas koji je isporučen da bude i plaćen, što znači da bude značajno jeftiniji nego što bi trebalo. Nama u ovom momentu toplane recimo duguju 12 milijardi dinara, kada ćemo mi to da naplatimo? A hoćemo li pustiti da se smrzavaju Beograd, Novi Sad, Jagodina i tako dalje....

I ministar energetike Petar Škundrić nedavno je izjavio da je malo prostora za snižavanje cene gasa, ali je rekao i da struja neće poskupeti sve dok Srbija ne bude imala pozitivnu stopu privrednog rasta, tj, dok ne izađe iz krize.

Međutim, visoka cena gasa stimuliše veliku potrošnju struje jer je građanima jeftinije da se greju na struju.

Zato je Srbija prinuđena da uvozi električnu energiju, čija cena, prema oceni pomoćnika ministra enegetike Vladana Karamarkovića, neće biti dovoljna za održavanje elektorenergetske mreže.

“U ovom trentuku ova cena, i ove zime a ja se bojim i sledeće, stvoriće velike probleme. Upravo zbog toga, bez obzira na mogućnost da uvezemo električnu energiju, nećemo imati kapacitet elektromreže da ona to i prenese“, kaže on.

“Još jednom naglašavam, cena električne energije u ovom trenutku je prihvatljivija za grejanje nego da se priključite na daljinske sisteme, a još manje da koristite gas. Mora da reaguje država i da taj paritet usaglasi“, poručuje Karamarković.

Vlada Srbije se istovremeno založila na promociju energetske efikasnosti pa priprema zakon koji bi to pitanje trebalo da reguliše.

Ono što građani sami pak mogu da urade i manje troše struju je da se recimo prebace na tzv štedljive sijalice. Iako su više puta skuplje od obične štedljive, ekološke sijalice se ipak isplate jer traju po više godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: