Iran povećava kapacitete

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad rekao je da je Iran povećao svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2009.

17:24

Default images

On je naveo da je prošlog meseca Teheran imao 7.000 centrifuga u svom postrojenju za obogaćivanje uranijuma u Natancu u centralnom Iranu, što je za 1.000 više nego što je ta zemlja imala u februaru. "Sada imamo više od 7.000 centrifuga i Zapad ne sme da se usudi da nam preti", rekao je Ahmadinežad, a prenosi iranska državna agencija IRNA.

Ahmadinežad je razvoj iranskog nuklearnog programa učinio glavnom tačkom svoje kampanje za predstojeće izbore 12. juna i takođe je u veoma oštrom tonu govorio protiv SAD i drugih zemalja koje traže da Iran obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma.

Iranski lideri su istakli da nikada neće odustati od nuklearne tehnologije jer je, prema njihovim rečima, njena svrha proizvodnja električne energije.

SAD, Izrael i druge zemlje strahuju da bi u iranskim postrojenjima za obogaćivanje uranijuma mogao da se proizvodi materijal za nuklearne bojeve glave.

Iranski glasači u velikoj meri podržavaju pravo zemlje na nuklearni program, ali Ahmadinežadova tri protivkandidata na izborima doveli su u pitanje njegove beskompromisne stavove protiv Zapada, koji je Teheranu ponudio neke ekonomske olakšice u zamenu za obustavu obogaćivanja uranijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: