Kuba: Opet dozvoljena promena pola

Kuba će ponovo odobriti operacije promene pola, koje su zabranjene krajem devedesetih, rekla je ćerka predsednika Raula Kastra, Marijela Kastro.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2009.

01:28

Default images

Ministarstvo zdravlja je dozvolilo te operacije još prošle godine, ali do sada nije izvedena nijedna. Marijela Kastro, seksolog i borac za prava homoseksualaca, vodi Centar za seksualno obrazovanje, koji priprema transseksualce za operaciju promene pola. Ona je navela da je njih 19 spremno da se podvrgne tom zahvatu.

Ona je, takođe, rekla da podržava lezbijke koje žele da se podvrgnu veštačkoj oplodnji, što je trenutno zabranjeno na Kubi.

Prva uspešna operacija promene pola na Kubi je izvedena 1988. godine, ali su dalje operacije zabranjene, rekla je Marijela Kastro na međunarodnom kongresu o pomoći u reprodukciji u Havani.

Neki Kubanci su protestovali zbog dozvole za izvođenje operacija promene pola, ne samo što su se generalno protivili tome, već i zbog visokih troškova tog zahvata, pogotovo za zemlju poput Kube, koja ima ekonomskih problema.

Kuba ima besplatni sistem zdravstvene zaštite, tako da će država snositi sve troškove tih operacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: