Kandićeva: Ne zaboraviti prošlost

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da bez suočavanja sa prošloću ne može biti demokratske budućnosti u državama bivše Jugoslavije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2009.

19:01

Default images

Kandić je kazala da zbog toga i nekoliko stotina nevladinih organizacija iz regiona insistira na formiranju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

"Ono što se dogodilo u protekloj deceniji ne možemo da zaboravimo. Moramo da budemo odgovorni prema prošlosti, moramo obezbediti pravdu za žrtve, da bismo stvorili preduslove da se zločini nikada više ne ponove", kazala je Kandićeva na Skupštini Koalicije za REKOM u Bečićima.

Prema njenim rečima, činjenica da je nekoliko stotina NVO učestvovalo u konsultacijama o formiranju REKOM-a, koje traju već tri godine, govori o tome da im je useplo ono što nije političkim elitama u regionu - da se objedine oko inicijative da se zločini iz prošlosti moraju sagledati iz regionalnog, a ne nacionalnih aspekata.

Ona je najavila da će NVO iz regiona izraditi model REKOM-a i potom ga ponuditi vlastima država u regionu sa zahtevom da se ta komisija formira na međudržavnom nivou.

Kandićeva je rekla da suđenja za ratne zločine jesu važna, ali nisu dovoljna da bi žrtve dobile odgovarajuću satisfakciju za svoju bol i ocenila da je to jedan od glavnih razloga za formiranje REKOM-a, kao i da bi se osujetili pokušaji istorijskog revizionizma.

Direktorica NVO Dokumenta iz Zagreba Vesna Teršelič kazala je da su društvima u regionu potrebne činjenice, istina i pravda, a porodicama žrtava ratnih zločine potrebna se obeštećenja.

Ona je ocenila da je regionalni pristup utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava neophodan, kako bi se činjenice sagledale sa različitih aspekata.

Teršelicćeva je navela da, ukoliko se ovim tempom nastave suđenja za ratne zlocine u državama koje su nastale raspadom SFRJ do 2020. godine kroz sudnice će proći svega 1.200 osumnjičenih.

Prema njenim rečima, to jasno ilustruje koliko je sudska pravda nedovoljna za obezbeđivanje satisfakcije žrtvama, pošto se u regionu više od 16.000 osoba i dalje vode kao nestale.

Vesna Teršelič je najavila da će model REKOM-a biti predat vlastima u regionu u toku 2010. godine.

Ona je kazala da se od REKOM-a očekuje da izradi izveštaj i donese odgovarajuće preporuke i najavila da će se NVO potom starati oko toga da li se preporuke komisije poštuju i sprovode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: