U Rumuniji tri slučaja novog gripa

Institut Kantakuzino u Bukureštu potvrdio je još dva slučaja obolelih od novog gripa tipa A u Rumuniji. Prvi slučaj registrovan i u Slovačkoj.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.05.2009.

14:53

Default images

U Rumuniji je prvi slučaj virusa tipa A (H1N1) potvrđen juče. Reč je o tridesetogodišnjoj ženi koja živi u Njujorku i koja je došla u posetu sa dvoje dece. Novi grip je potvrđen i kod njenog oca i deteta koje ima godinu dana i dva meseca.

Svi su primljeni na Institut za infektivne bolesti "Matej Balš" u Bukureštu, gde su lečeni lekovima protiv virusa i njihovo stanje je dobro, izjavio je danas rumunski ministar zdravlja Jon Bazak.

Kod drugog deteta od tri i po godine analize ne potvrđuju infekciju. Obolela žena više nema simptone bolesti, ali su ona i starije dete još uvek u bolnici radi nadgledanja.

Mlađe dete, iako je zaraženo virusom novog gripa, nema simptome bolesti, dok su kod oca obolele žene ti simptomi najizraženiji, ali je njegovo stanje zadovoljavajuće, rekli su lekari.

Bazak je naveo danas da je Rumunija sada zvanično stavljena na listu zemalja u kojima je virus tipa A potvrđen.

Putnici aviona kojim je putovala zaražena žena iz Njujorka podvrgnuti su analizama posle potvrđivanja prvog slučaja novog gripa.

Novi grip potvrđen i u Slovačkoj

U Slovačkoj je potvrđen prvi slučaj novog gripa pošto je od njega oboleo jedan tridesetsedmogodišnji muškarac koji se nedavno vratio iz SAD, saopštili su slovački zdravstveni zvaničnici.

Slovak se vraćao avionom iz SAD 22. maja, a lekarima se prijavio pošto se kod njega pojavio kašalj. Analiza uzoraka potvrdila je da je zaražen virusom A (H1N1), izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Bratislavi slovački ministar zdravlja Rihard Raši.

Pacijent će ostati u bolnici na posmatranju do kraja nedelje.

Njegova supruga i dete nisu oboleli niti zaraženi a slovačke vlasti u vezi su i sa šestoro Slovaka koji su se vraćali istim letom u Beč, premda niko od njih nema nikakve tegobe.

"Preventivne mere u Slovačkoj ostaće na istom nivou, nema razloga za paniku", poručio je Slovacima ministar Raši.

Od novog oblika gripa, koji se pojavio prvo u Meksiku, do sada je u celom svetu obolelo oko 13.000 ljudi a najmanje 92 čoveka su umrla. Najviše zaraženih u Evropi ima Velika Britanija - 184.

Epidemiolozi su na osnovu dosadašnjih slučajeva potvrdili da u Evropi novi grip protiče u lakom ili srednje teškom obliku i da ne izaziva ozbiljnije komplikacije.

Korak ka proizvodnji vakcine

Britanski naučnici su proizveli soj virusa H1N1 koji bi mogao da se koristi za masovnu proizvodnju vakcine protiv nove vrste gripa, koja se dosad proširila na najmanje 50 zemalja, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici u toj zemlji.

Britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) u saopštenju ističe da je to ključni korak u pravcu široke proizvodnje vakcine protiv ovog gripa, uz napomenu da su primerci pomenutog soja virusa dostavljeni farmaceutskim kompanijama i laboratorijama koje se bave gripom, prenosi Rojters.

Soj virusa H1N1 koji je pogodan za proizvodnju vakcine razvijen je u Nacionalnom institutu za biološke standarde i nadzor (NIBSC), jednoj od nekoliko laboratorija širom sveta koje pripadaju SZO.

Nova vrsta gripa dosad se proširila na najmanje 50 zemalja. Potvrđeno je oko 13.000 slučajeva ove bolesti, a zabeleženo je i 95 smrtnih slučajeva, najnoviji su podaci SZO. U Britaniji je dosad prijavljeno 185 zaraženih.

Direktor NIBSC Stiven Ingliš izjavio je da su i laboratorije SZO u SAD i Australiji na dobrom putu da proizvedu soj H1N1 pogodan za proizvodnju vakcine, pa bi uskoro na raspolaganju moglo da se nađe više sojeva koji bi se mogli koristiti za masovnu proizvodnju vakcine protiv novog virusa gripa H1N1.

SZO je danas takođe saopštila da su, koristeći egipatske uzorke virusa, stručnjaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razvili bazu vakcine protiv virusa ptičijeg gripa H5N1, koji je opasniji od virusa svinjskog gripa, ali se teže širi.

Ovaj prekombinovani soj virusa za proizvodnju vakcine je sada na raspolaganju za distribuciju, kažu u SZO, izražavajući zahvalnost ministarstvu zdravlja i narodu Egipta zato što su obezbedili uzorak virusa H5N1.

Institucije, kompanije i ostali zainteresovani za razvijanje vakcine protiv ptičijeg gripa, mogu za dobijanje njene baze da se obrate ili Globalnom programu za grip SZO ili američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, čije je sedište u Atlanti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: