Osuđen član bande "Pink Panter"

Bivši crnogorski vojnik Duško Martinović, za koga se veruje da je član bande "Pink Panter", osuđen je u Francuskoj na 15 godina zatvora zbog krađe u Sen Tropeu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

20:41

Default images

Martinović (37) je osuđen zbog krađe nakita u vrednosti od dva miliona evra 2005. godine, a moraće da plati i novčanu kaznu od 150.000 evra i doživotno mu je zabranjen ulazak na teritoriju Francuske. Njegov advokat je najavio žalbu. Istu kaznu je dobio Martinovićev saučesnik Zvjezdan Begić (34) koji je u bekstvu, te mu je suđeno u odsustvu.

Još tri osobe su bile u ovom slučaju optuženo za krivična dela povezana sa pribavljanjem i držanjem lažnih dokumenata. Jedna osoba, Begićeva supruga, oslobođena je, a druge dve osobe su osuđene na uslovne kazne zatvora.

Martinović i njegovi saučesnici optuženi su da su 30. avgusta 2005. godine za minut i 15 sekudni opljačkali juvelirnicu Džulijan u centru Sen Tropea. Pešice su toišli do luke gde ih je čekao gliser kojim su pobegli.

Istražitelji su im ušli u trag zahvljujući akciji prisluškivanja koju su vodile holandske vlasti.

Prema ranijim policijskim izveštajima, oni su deo bande od oko 200 članova - Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bosanaca, od kojih su mnogi sa vojnim iskustvom, za kojima tragaju sve policije sveta.

Na teret im se stavljaju pljačke nakita u vrednosti većoj od 200 miliona evra u 20-ak zemalja od 2003. godine.

Britanski policajci su ovu kriminalnu grupu nazvali "Pink panter" pošto su 2004. pokušali da prošvercuju plavi dijamant u kutiji krema za lice, kao u slavnoj istoimenoj filmskoj policijskoj komediji.

Istina je međutim sasvim drugačija, kaže Emanuel Lekler, zamenik direktora Interpola za kriminal i šverc droge.

"To su tesko naoružani nasilnici koji se ne ustežu da zapucaju ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili", rekao je Lekler polovinom marta u Monaku gde su se policijski zvaničnici iz 16 zemalja na dvodnevnom sastanku dogovarali o usklađivanju potrage za bandom.

Jednu od najspektakularnijih pljački grupa je izvela decembra 2008. godine kada je njen pripadnik - prerušen u ženu - odšetao sa robom vrednosti 85 miliona evra iz juvelirnice "Hari Vinston" u centru Pariza.

Nišaneći pištoljem preplašeno osoblje, pljačkaš je više od 20 minuta praznio sefove i vitrine, a da to nije primetio niko od prolaznika.

Za razliku od najvećih bandi, policija smatra da "Pink panteri" nemaju čvrstu organizaciju, već da su to male, pokretljive grupe.

Omiljeni su im luksuzni satovi koje je lakše prodati nego juvelirske unikate.

Neki od osumnjičenih da su članovi "Pink pantera" su hapšeni tokom proteklih godina, oko 40 ih je u zatvorima nekoliko zemalja, ali policajci kažu da nisu ni blizu uništavanja bande.

Interpol je krajem marta saopštio da je kiparska policija uhapsila osobu za koju sumnja da je pripadnik "Pink Pantera" – državljanina Crne Gore Rifata Hadžiahmetovića (41).

Kipar je krajem aprila odložio izručenje i odlučio da Hadžiahmetović najpre izdrži kaznu od devet meseci zatvora za krivotvorenje pasoša zahvaljujući čemu je uhvaćen, pre no što bude izručen Španiji, osumnjičen za pljačku juvelirnice na Tenerifiama.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu polovinom maja je nastavljeno ponovljeno suđenje nekima od "Pink Pantera", optuženim za pljačku nakita u Tokiju u vrednosti od 1,8 milijardi dinara.

Prvom presudom, iz oktobra 2007. godine, koju je ukinuo Vrhovni sud Srbije, pripadnici bande su bili osuđeni na ukupno 16 godina i osam meseci zatvora.

Polovinom maja Interpol je saopštio da je saradnja švajcarske i francuske policije, posle pljačke jedne prodavnice nakita u Lozani, dovela do hapšenja u Parizu ključnih članova bande "Pink panter" - Nikolaja Ivanovića (36), rođenog u Crnoj Gori i Zorana Kostića (38).

Još trojica državljana Srbije su kao pripadnici bande "Pink panter" osuđena septembra 2008. godine u Francuskoj na šest do 15 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: