Drugačiji metodi lečenja narkomana

U rehabilitacionom centru “Raskršće”, nadomak Novog Sada, metoda i motiv za lečenje narkomana je saosećajnost i ljubav bez manipulacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

16:11

Default images

Nasuprot slikama iz centra u Crnoj Reci, gde se batinanje koristi kao metod lečenja narkomana, u “Raskršću” svaki pojedinac koji ulazi u program i zajednicu radi to dobrovoljno i ima pravo da ga napusti kad god poželi. “Raskršće” su osnovali bračni par Saša i Svetlana Ivanović koji su se 1987. godine i sami rehabilitovali od zavisnosti o heroinu.

Počeli su tako što su zavisnike podsticali da idu u bolnicu, a potom im nudili utočište u svom domu.

Svaki polaznik ovog centra ulazi dobrovoljno u program i upoznat je sa pravilima programa.

Saša Ivanović kaže da se ništa ne radi pod prisilom ali disciplina postoji i zna se kućni red.

Ako neko prekrši pravilo biva kažnjen tako što za njega nema kafe ili radi kada drugi odmaraju.

”Jedna od tačaka našeg programa je da se nikako ne toleriše ni fizičko, ni verbalno zlostavljanje. Niko ne može da doživi fizičko ni verbalno zlostavljanje, kako osoblja prema štićenicima, tako ni štićenici međusobno ne mogu da se zlostavljaju. Naši štićenici su zaštićeni od bilo kakvog zlostavljanja“, kaže Ivanović.

Aleksandar Vučićević je u programu “Raskršća” tri meseca. On kaže da je pre “Raskršća” boravio u Crnoj Reci i da je dobio batine tamo samo zato što je hteo da ide kući.

“Ni sa kim nisam porazgovarao nijednu reč, niko me osam meseci nije pitao kako sam, samo maltretirao, psihofizički. Ovde mi je super, odnos sa osobljem, ljudima, živimo u ljubavi, jednostavno posle pet dana, čim sam izašao iz krize, uopšte ne razmišljam o drogi”, kaže on.

Jovan Oluški je na kraju rehabilitacije i kako kaže kada se prijavio u program prvo što je osetio jeste bilo da ga niko nije ponižavao i odbacivao.

“Prihvataju me svi. Dobijam ljubav, učim o sebi kroz knjige. U razgovoru sa osobljem nalazim rešenja za svoje probleme i menjam se”, priča Jovan.

Saša Ivanović kaže da je najvažnije da osoba promeni životne standarde koje je imala za vreme narkomanije podsećajući da narkomanija nije koren problema već samo simptom nečeg dubljeg.

Danas “Raskršće” ima dva rehabilitaciona centra, muški na Čeneju i ženski u Sremskoj Kamenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: