Za normalnije školovanje sve dece

Osnovnoj školi “Dr Dragan Hercog”, gde se obrazuju deca koja zbog bolesti ne mogu da pohađaju redovnu školu, neophodna je pomoć kako bi unapredila uslove rada.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

00:58

Default images

Osnovna škola “Dr Dragan Hercog” jedna je od samo dve u Srbiji, koja obrazuje decu sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i telesnim oštećenjima. U septembru će proslaviti 40 godina rada. Godišnje kroz nju prođe oko 2.000 učenika koji zbog prirode bolesti nisu u stanju da pohađaju matičnu školu.

Nastava se, između ostalog, obavlja pri dnevnoj bolnici Zavoda za cerebralnu paralizu u Beogradu. Jedna prostorija, dve učiteljice, kombinovana odeljenja i sedmoro đaka različitih uzrasta.

Časovima koji počinju u 10 sati prethodi fizikalna terapija, rad sa logopedom ili defektologom.

Škola ima oko 250 stalnih đaka, od prvog do osmog razreda, a za godinu dana kroz nju prođe i do 2.000 dece.

Za neke od njih nastava se održava u kućnim uslovima ili kraj bolničkog kreveta. Radi se po redovnom programu ali u skladu sa indivudualnim mogućnostima, objašnjava učiteljica Andrijana Zorić.

“Mi možemo reći da je ovo škola po meri deteta jer je svakom detetu data mogućnost da se obrazuje u skladu sa svojim sposobnostima”, kaže ona.

“Znači, deca kada dođu u školu, izvrše se ispitivanja, utvrdi se stepen ometenosti - intelektualne ili motoričke, ili bilo koje druge - i na osnovu tog stepena ometenosti se dalje radi na prilagođavanju nastavnih sadržaja, metoda, programa, sredstava rada”, objašnjava Zorićeva.

Mališani sa telesnim hendikepom posle završetka osnove škole teško mogu da nastave obrazovanje jer u Srbiji nema srednje škole prilagođene njihovim potrebama, dok su u redovnim školama standardi za njih previsoki, kaže direktor škole Zoran Aleksić.

“Nije sistemski rešen problem srednje škole za decu sa telesnim invaliditetom. Za sad idu u redovni sistem, ali tu nailaze na razne probleme - počev od najbanalnijih arhitektonskih barijera do problema kako će izdržati to četvorogodišnje školovanje”, podseća Aleksić.

“Oni polože prijemni ispit, ali to u jednom trenutku ostane samo na volji i snazi roditelja da izdrže do kraja”, upozorava on.

Ovaj problem mogao bi da se reši dogradnjom prostorija u sedištu škole u Ulici Vojvode Milenka, ali za to im je potrebna pomoć šire zajednice i Ministrastva prosvete baš kao i za proslavu jubileja četiri decenije od osnivanja, ali od nadležnih za sada im je pomoć ponudio samo gradski Sekretarijat za obrazovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: