Poziv austrijskim investitorima

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac pozvao je u Beču austrijske kompanije koje se bave odbrambenom industrijom da investiraju u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2009.

17:15

Default images

Na početku dvodnevne radne posete Austriji, ministar Šutanovac je u razgovorima sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Privredne komore Austrije (PKA) Kristofom Lajtlom ukazao na potencijale vojne industrije u Srbiji.

"Tema razgovora sa predsednikom Fišerom i Lajtlom je bila pre svega saradnja u oblasti odbrane, odbrambene industrije i mogućnosti daljih investicija Austrije u Srbiju", objasnio je Šutanovac u izjavi novinarima.

"Predsednika Fišera sam informisao o budućim kretanjima u sistemu odbrane i reformskim potezima. Naišli smo na mnogo zajedničkih tačaka koje pogađaju i austrijsku vojsku koja se nalazi u procesu reforme", dodao je srpski ministar.

On je rekao da su u razgovoru u PKA nađene mogućnosti da austrijske kompanije koje se bave odbrambenom industrijom investiraju u Srbiji i da imamo zajedničke proizvode koji bi se prodavali kako u Srbiji, tako na trećem tržištu.

Šutanovac je istakao da austrijska vojna industrija proizvodi dobra borbena vozila, kao i malo naoružanje, tj. naoružanje za opto-elektronsko dejstvo, koje je posebno zanimljivo za našu vojsku imajući u vidu da treba time u narednom periodu da se snabde.

"Ono što je bitno u protekloj godini jeste da je naš odbrambeni proizvodni sistem izvozio u Austriju simbolično 350.000 evra proizvoda u municiji. To je bitno jer smo time pokazali da imamo kvalitet i da zadovoljavamo standarde, kao i da ta proizvodnja i prodaja u Austriji može da se poveća", konstatovao je srpski ministar.

Prema programu posete, Šutanovac se danas posle podne sastaje u austrijskom parlamentu sa predsednikom odbora za bezbednost skupštine Ginterom Fihtenbauerom.

Nakon toga on će otputovati iz Beča u pokrajinu Burgenland, gde će ga dočekati resorni kolega Norbert Daraboš.

Prema programu posete Austriji Šutanovac i Daraboš imaće intenzivne razgovore. Naime, prvi razgovori biće vođeni danas posle podne, nakon čega će dva ministra posetiti festival vojne muzike u Merbišu.

Sutra ujutro planiran je radni doručak, a potom polaganje venca na spomenik neznanom junaku u Beču, pa ponovo radni sastanak.

Glavna tema razgovora ministra Šutanovca i njegovog austrijskog kolege Daraboša biće, kako je najavilo Ministarstvo odbrane Austrije, reforme dve vojske, bezbednosno-politička situacija na jugoistoku Evrope, kao i evropska bezbednosna i odbrambena politika.Takođe, u središtu pažnje biće i bilateralna saradnja dva ministarstva.

Srbija je jedan od najvažnijih partnera austrijske vojske na zapadnom Balkanu. Poseta Šutanovca je tek druga poseta ministra odbrane Srbije Beču, pošto je Boris Tadić 2003, kao ministra odbrane, posetio ovu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: