Vlada nije raspravljala o Luci

Vlada Srbije nije razmatrala danas slučaj Luke Beograd, iako je to bilo najavljivano. Ministarka pravde očekuje da tužilaštvo proveri navode u vezi sa Lukom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

11:47

Default images

Vlada Srbije nije razmatrala slučaj Luke Beograd i pritisaka advokata Luke na Savet za borbu protiv korupcije i B92, iako je u emisiji "Kažiprst" u utorak potpredsednik Božidar Đelić najavio da će pokrenuti to pitanje, a i ministarka Snežana Malović potvrdila je da je bilo najavljeno da će to biti jedna od tema na sednici.

Ministar Milan Marković kaže da Vlada nije debatni klub, već da razmatra samo one predmete koji prođu proceduru pre stavljanja na dnevni red, a ministar Tomica Milosavljević kaže da o ovom slučaju ne zna dovoljno i da ne može da ga komentariše.

Gromoglasne najave zvaničnika da će Vlada Srbije hitno razmatrati pretnje koje upućuje Luka Beograd utihnule su uprkos najavama ministara da će to biti jedna od tema ove sednice.

Milan Marković kaže da svaki predlog stiže na dnevni red tek posle precizno definisane procedure.

“Gospodin Đelić nije bio na Vladi, pa nije pokrenuo to pitanje. Na Vladi nismo raspravljali o tome, što ne znači da se to ne radi u nadležnim ministarstvima”, rekao je Marković.

“Sednica vlade nije debatni klub. Kada se raspravlja donsese se i konkretna odluka kada prođe proceduru”, naveo je on.

Ministra Tomicu Milosavljevića ne brine dugotrajna procedura da bi neki predlog došao na razmatranje Vlade. On kaže da o pismu koje su advokati Luke Beograd upituli Savetu za borbu protiv korupcije, da sa sajta skine sva dokumenta u vezi sa tim preduzećem, ne zna mnogo.

“Moram da priznam da nisam pratio. Ne znam ništa toliko da bih mogao da vam odgovorim”, kazao je on.

Posle upozorenja “Insajderu” da čak i ne reprizira epizode o Luci Beograd, ovo preduzeće zatražilo je da potpuno iščezne dokumentacija o njima sa sajta Saveta.

Vladino telo obratilo se tim povodom premijeru, koji će sa predsednicom Saveta razgovarati, kako saznaje B92, sledeće nedelje.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je pre sednice Vlade da policija ne može da se bavi zaštitom Saveta jer je to problem kojim više treba da se bave političari i da o ovom slučaju treba da razmišljaju oni koji su ih postavili.

“Ako mislite da branim, nit smo nekome nešto dali, niti ih branimo. Pitanje je za one koji su postavili i jedne, i druge, i treće. Mi ćemo svakoga uhapsiti, sve ostalo je stvar političke borbe, ne bih da se mešam u njhove domaćinske rasprave”, poručuje Dačić.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da očekuje reakciju tužilaštva.

"Očekujem da nedležno tužilaštvo ispita ceo slučaj i da se u saradnji sa policijom izvrše određene provere", navela je ministarka.

Ona je komentarisala i to da su neki mediji odmah nakon što je kuća B92 otvorila slučaj Luke Beograd počeli da pišu o navodno spornom vlasništvu i frekvenciji B92.

Ministarka kaže da je ovo dobra prilika da se otvori priča u javnosti o tome kako i zašto mediji objavljuju neke informacije.

Šabić o zahtevima Luke Beograd

Oglasio se i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji za B92 ocenjuje da su "ultimativni zahtevi" Savetu za borbu protiv korupcije suprotni odredbama Ustava Srbije i Zakona o slobodnom pristupu informacijama.
Rodoljub Šabiæ (FoNet, arhiva)
"Objavljivanje dokumenta na zvaničnoj elektronskoj prezentaciji Saveta je u skladu sa u svetu afirmisanim demokratskim shvatanjem, da organi vlasti imaju obavezu da informacije od javnog značaja stavljaju na raspolaganje javnosti, ne samo na zahtev medija ili građana, već i na proaktivnoj osnovi", naveo je Šabić.

"Onaj ko se ne slaže sa shvatanjima, stavovima i ocenama Saveta ili bilo kog drugog državnog organa, ima mogućnost da na iste odgovori, da s njima polemiše, ali nema pravo da zahteva da organ vlasti javnosti uskrati podatke do kojih je došao u svom radu ili u vezi sa istim", zaključio je Šabić.

SEEMO: Osuda pritisaka na B92

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je upozorenja koja su upućena TV B92 povodom emisije "Insajder", a u vezi sa "Lukom Beograd".

"SEEMO osuđuje upozorenja advokata Luke Beograd kao direktan napad na slobodu emitovanja javne informacije", istakao je generalni sekretar ove organizacije Oliver Vujović.

"Medijske kuće moraju imati pravo na slobodno izveštavanje o svim pitanjima od javnog interesa. SEEMO s tim u vezi apeluje na advokate Luke Beograd da obustave vršenje pritiska na B92", rekao je Vujović.

Za žaljenje je što su advokati luke Beograd odbili ponudu B92 da govore u programu "Insajder", jer bi to bila odlična mogućnost za otvorenu debatu i pružila bi im priliku da iznesu svoj stav, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: