Narkomanija se leči uz mnogo napora

Nema te enciklopedije, priručnika, pa čak ni medicinskog udžbenika u kojem postoji jedinstven, na sve primenjiv recept za lečenje narkomana, piše "Politika".

Izvor: Politika

Sreda, 27.05.2009.

01:12

Default images

"Narkomani nisu jedna monolitna grupa”, ističe primarijus Jasna Daragan - Saveljić, neuropsihijatar, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu. Lečenje narkomanije je, prema njenim rečima, psihološki proces koji zahteva napor, za koji je potrebna velika motivacija.

"Ko obećava lako i uspešno lečenje narkomana laže očajne roditelje, jer to je duga i zahtevna borba”, izričita je ova lekarka.

"Nisu svi narkomani isti. Ima onih koji imaju sklonost ka kriminogenom ponašanju, kao i onih sa izrazitim poremećajem ličnosti", navodi doktorka Daragan-Saveljić.

Suština je da se prema ovim razlikama odrede najpogodniji protokoli lečenja. U svim razvijenim zemljama, kao u i Srbiji, usvojena je strategija Svetske zdravstvene organizacije za lečenje bolesti zavisnosti, gde su u vidu vodiča i protokola navedeni zvanični medicinski načini lečenja narkomanije.

U većini privatnih zdravstvenih ustanova koje se bave lečenjem bolesti zavisnosti u Srbiji terapija, za koju se može reći da daje rezultate, traje godinu dana.

Ipak, privatno lečenje, sa stacionarnim smeštajem od dve, tri nedelje, rezervisano je samo za one sa dubljim džepom, jer godišnji tretman uglavnom košta od 5.000 do 6.000 evra. Ipak, nezvanično saznajemo, u nekim bolnicama samo stacionarno lečenje, koje traje nekoliko nedelja, košta oko 5.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: